Иванов:Небулозни се тврдењата дека се планирала воена состојба на 27 април

Дали истрагата ќе стигне и до кабинетот на претседталот Иванов? Сведочењата на браќата Младеновски и на Александар Василевски Нинџа,  компромитираа двајца од неговите најблиски соработнции.

Шефот на државата Ѓорге Иванов демантира било каква вмешаност на неговиот кабинет, УБК и Генералштабот на АРМ во настаните од 27 април. Но, потврди дека генерален секретар на неговит кабинет Борис Јосифовски било во салата на осмиот кат во седиштето на ВМРО-ДПМНЕ од каде, како што тврдат дел од обвинетите во своите сведочења за крвавиот четвротк,  се давале наредбите за организираниот упад во Парламентот.

Иванов уверува дека во неговиот кабиент ниту  се разговарало, ниту се размислувало за прогласување воена или вонредна состојба. Ги повика странските пртставници конкретно да посочат од која амбасада доаѓал наводниот пристиок со кој требало да бисе спречено наводното сценарио за прогласување вонредна состојба. Иванов тврди дека неговиот Кабинет е менат на лажни обвинувања подолг временски период. Вели ова е очаен обид за инволвирање на претседателскиот кабинет во настаните од 27 април.

Сите информации со кои располагале престедателскиот кабинет, УБК и Генералштабот за случувањата на 27 април, вели Иванов, биле доставени до Обвинителството. Спроед Иванов истазите кои деновиве беа дадени во судот се лажни, апелираше до надлежните институции да побараат веродостојни информации од надлежните иснтитуции. Претседателот Иванов кој по подогл временски период по обраќањето одговараше и на прашањата упатени од новинарите повори дека нема да отстапи од совоите ставови.

притисни ентер