Поради протестите , во сабота ќе биде затворена Ајфеловата кула и Лувр

Францускаат валда признава дека се плаши од нови насилства за време ан викендот , поради што ќе бидат затворени десетици музеи, туристички атракции како Ајфеловата кула и Лувр.

,,Не можеме да ризикуваме , кога знаеме колкава е заканата.” , изјави министерот за култура, Франк Ристер , кој најави дека е можно левите и десните екстремисти да им го преземат протестот на ,,Жолтите елеци” .

Рече дека Лувр, Орсеј, две познати опери и Гранд Пале ќе бидат меѓу затворените објекти. Во сабота ќе биде затворена и Ајфеловата кула , како и гоелм број продавници во центарот на градот и други омилени места за туристите.

Демонстрантите веќе се организираат на социјалните мрежи за т.н. ,,Четврт чин” , односно четврт викенд на протести .

Премиерот Едуар Филип изјави дека протестите ќе ги осигураат 89 000 полицајци , од кои 8 000 во Париз , за да не се повтори насилството од минатиот викенд.

притисни ентер