Македонија на врвот на земјите каде дебелината кај децата е голема

Македонија е на врвот во групата земји каде преваленцата на дебелина е над 30 отсто.

Едно од три школски деца има вишок или е дебело.

Според СЗО лидер е Кипар, потоа Италија, Грција и Шпанија.

Македонија е втора на скалата во поглед на дебелина на девојчиња.

Потребна е промена на целиот систем од почнувајќи од физичкото образование во училиштата се до начинот на исхрана, вели Жоао Бреда директор на канцеларијата на СЗО.

Ова беа само дел од испитувањата за болестите кои се добиваат по незразни заболувања, освен дебелината, Македониците се лидери и во пушење цигари прва причина за кардиоваскуларни заболувања.

Македонија е една од земјите во Европа која според испитувањата граѓаните тешко до 2020 година ќе ја напуштаат оваа навика.

Пушењето е трета најчеста причина за болест и смрт.

притисни ентер