Дебата: Подобро законодавство за помалку фрлање храна

Домаќинствата во Македонија најмногу фрлаат храна во контејнерите. На Дрисла најмногу во купиштата ѓубре има леб.

70 до 80 илјади луѓе имаат два до три оброка неделно, велат последните истражувања направени од организации кои работат во 11 градови во државата.

И донирањето на храна треба да биде според закон. Во Македонија не директно се уредува што значи вишок на храна, ниту пак има листа на производи што би можеле да се донираат како храна, ниту пак листа на корисници на кои може да се донира овој вишок на храна.

Според Ангела Фриго од Европската федерација на Банки за храна – ФЕБА, во Македонија има начин како да се избегне фрлањето на вишокот храна.

На европско ниво годишно се фрлаат 88 илјади тони храна и тоа од самото производство до крајниот корисник.

притисни ентер