Каков ќе биде ставот на ВМРО-ДПМНЕ за референдумот?

ВМРО-ДПМНЕ пред клучна одлука за референдумот.

 Ќе биде ли пораката која партискиот лидер Мицкоски ја испрати од Кичево маргината по која ќе се движи партијата? Оттаму тој порача дека народот сам одлучува. И аналитичарите со сличен став. Муслиу очекува раководството да повика на гласање по сопствена проценка или за гласање „против“. За Пандов, пак, ставот на партијата е јасен – бојкот на референдумот, без разлика каква ќе биде пораката на Мицкоски.

Аналитичарите децидни дека пораката упатена до лидерот на ВМРО-ДПМНЕ од европските дипломати, несомнено ќе има влијание врз конечната одлука за референдумот.

Олуката која дененска се очекува да ја донесе ВМРО-ДПМНЕ, ќе влијае не само на изходот на референдумот, туку и на постигнувањето на потребниот цензус, сметаат аналитичарите.

Од  ВМРО-ДПМНЕ неколкупати досега јасно порачаа дека договорот со Грција е неприфатлив за нив, но оти ги поддржуваат интеграциите на Македонија во НАТО и ЕУ, како стратешки интерес на земјава.

притисни ентер