Опасна замка: Паркирање во сува трева може да ви го уништи автомобилот!

Одредени делови од моторот и издувниот систем може да станат доволно загреани за да предизвикаат огин под возилото.

Површини со трева често служат како паркинг простор во близина на плажите или на концертите и други масовни собирања на отворено може да се претворат во опасни замки за време на топлите летни денови, предизвикуваат експертите за безбедност.

Во тест кој го спровела германската организација Декра, загреаниот катализатор предизвикал огин за само неколку секунди, а потоа набрзо се проширил на целиот автомобил.

Проблемот може да се јави кога паркирате на полиња со сува трева, но и покрај патот,а постои висока трева, во комбинација со високите температури на воздухот.

Малото растојание помеѓу долниот дел од возилото и земјата или нерамната подлога дополнително го зголемува ризикот од настанување на пожар. Затоа на возачите им се препорачува да избегнуваат паркирање ви висока и сува трева во текот на летниот период.

притисни ентер