Повеќе од 1,7 милиони бегалци наскоро ќе се вратат во Сирија?

Повеќе од 1.7 милиони сириски бегалци би можеле во блиска иднина да се вратат во своите домови во Сирија, соопшти руското министерство за одбрана.

Министерството соопштило дека на Вашингтон му испратило детални предлози за организирано враќање на бегалците во Сирја после договорот меѓи претседателите на Русија и САД, Владимир Путин и Доналд Трамп.

Претставникот на руското министерство Михаил Мизинцев изјавил дека Сирија ја напуштиле повеќе од 6.9 милиони луѓе од 2011 година, а се наоѓаат во 45 земји, пренесува „Тасс“.

„Повеќето од бегалците сместени се во соседните земји – Турција, Либан, Јордан и Иран“ – навел Мизинцев.

притисни ентер