Адвокатите алармираат : предлог – законот за нотаријат ќе удри по џебот на граѓаните

Предлог – законот за нотаријат ќе удри по џебот на граѓаните, алармираат адвокатите.
За склучен купопродажен договор во вредност од околу 50.000 до 80.000 евра, адвокатските и нотарските трошоци сега се најмалку 10.000 денари, а со измените, граѓаните ќе ја плаќаат истата сума и ќе немаат правна заштита.

Адвокатката Павлина Зефиќ вели дека со така целосно ќе се уништи адвокатурата, зашто предлозите на нотарската комора го промовираат надриписарството. Измените не се приоритетни, бидејќи ги немало во планот 3-6-9.

„Цената за еден нотарски акт којшто сега се предвиува со новите предлог измени, се движи од 8.000 до 60.000 денари во зависност од вредноста на предметот. Доколку се предвидува, онаа варијанта којашто ние како адвокати ја бараме, а тоа е договорите да ги составуваме, а нотарот само да ги потврдува во форма на јавна исправа, таа варијанта ќе биде многу поевтина“, изјави адвокатката Павлина Зефиќ

Адвокатите преку медиумите дознале дека премиерот Заев ќе има состанок со членовите од ресорот правда. Зефиќ јавно апелираше адвокатската комора да не отстапува од барањето за повлекување на предлог измените. Заев очекува прифатливо решение.

„Редот е прво да разговараме после правото на штрајк не им бега“, изјави премиеот Зоран Заев.

Опцијата за штрајк, адвокатите повторно ја разгледаа на нефомален состанок. Ако штрајкуваат, нема да се заврши ниту една правна работа.

„Тоа ќе значи штета на сите. Парализирање на целиот судски систем, на граѓаните и наш судир. Но, ние ќе направиме напор да не дојдеме до тоа, бидејќи во таква ситуација, нема да имаме корист“, изјави адвокатот Раде Јовчевски.

Според судиите на Светска банка за Југоисточна Европа, за трошоците пред нотар за долговите за сметки, Македонија е на второто место, после Латвија. Помалку трошоци имаат граѓаните на Словенија па на Хрватска, земји кои се во Европската унија. 

Зголемени водостоите на реките Вардар, Пчиња и Брегалница

Најголемо зголемување на водостоите имаат реките Вардар кај Јегуновце, Зајчев рид и Демир Капија, Пчиња кај Катлановска Бања.

Повисоки нивоа споредено со вчерашните се регистрирани на реките Вардар кај Јегуновце, Зајчев Рид, Велес и Демир Капија, Пчиња кај Катлановска Бања, Брегалница кај Берово и Штип, Сушево кај Струмица, Црна река кај Новаци, Сатеска кај Ботун и Радика кај Бошков Мост покажуваат хидролошки мерења направени од Управата за хидрометеоролошки работи.

Најголемо зголемување на водостоите имаат реките Вардар кај Јегуновце, Зајчев рид и Демир Капија, Пчиња кај Катлановска Бања.

Од УХМР информираат дека минимално зголемување на нивоата е регистрирано на Охридското, Преспанското и Дојранското Езеро. 

Над 8.000 македонски граѓани преку ГП Богородица заминале кон Грција за продолжениот викенд

 На граничниот премин „Богородица“ утрово од околу три часот е зголемена сообраќајната фреквенција.

Oсобено на туристи и патнички возила кои се упатуваат кон Грција за продолжениот викенд, информира за МИА командирот на граничниот премин Миле Тошев напоменувајќи дека за изминативе седум часа,  на излез се регистрирани околу 4.500 патници.

- Работиме со полн човечки и инфраструктурен капацитет за да ги задоволиме потребите на сите што одлучиле да патуваат преку овој граничен премин. Ангажирани се сите шест сообраќајни ленти од кои пет за патничките и една за транспортните возила. Задржувањето на патниците изнесува од 20 до 30 минути поради обавување на царинските формалности. Толкаво е задржувањето на патниците и на грчката страна од границата. На влез во земјава состојбата е многу порелаксирана, поточно секојдневна, рече Тошев.

Според податоциете од пограничната полиција, од вчера од 12 часот низ граничниот премин Богородица кон Грција се упатиле вкупно 12.200 патници од кои само на излез се регистрирани 10.394 патници.Од нив 8.500 се македонски граѓани, а останатите претежно туристи од Србија.

Тевдовски и Ангеловска-Бежоска во работна посета на Брисел

 Министерот за финансии Драган Тевдовски и гувернерот на Народната банка на Република Македонија, Анита Ангеловска - Бежоска се во работна посета на Брисел.

Како што соопштија од Министерството за финансии, посетата на Тевдовски и Ангеловска-Бежоска е во рамки на Економско-финансискиот дијалог меѓу ЕУ и Западен Балкан и Турција.

На настанот ќе бидат презентирани оценките на земјите во исполнувањето на насоките на ЕУ во Програмата за економски реформи. 

Во рамки на посетата министерот за финансии ќе се сретне со еврокомесарот за економски и финансиски прашања, даноци и царина, Пјер Московичи. Целта на средбата со еврокомесарот е да се унапреди соработката со ЕУ на сите полиња.

Во соопштението се додава дека Министерството за финансии првпат има стратегија за создавање европски систем за управување со јавните финансии. 

притисни ентер