Скандалозна годишна програма во културата (ОБНОВЕНО)

Виган Максути од Тетово, кои во својата дискографија има песни за УЧК и Адем Јашари ќе добие 200 000 денари од министерството за култура. Првично објавената сума од 300 000 била превид, велат од министерството на прашање на Канал 5.
Во однос на тоа зашто државата финансира со 200 000 денари пејач кој опева личности од туѓа историја од министерството велат дека Адем Јашари бил командант на УЧК од Косово и дека тој не учествувал во конфликтот во Македонија. Од култура не гледале корелација помеѓу минатиот опус на изведувачот и поддршката на Министерството за култура во оваа година. Овој пејач од министерството ќе добие дополнителни 300 000 денари за солистички концерт.

За разлика од овој пејач,  музичарот Дуке Бојаџиев кој ја претставува земјава ширум светот ќе добие само 200 000 денари . Помалку пари од тие за пејачот од Тетово ќе се  потрошат за одржување на археолошкиот локалитет Хераклеа, кој за годишно одржување ќе добие само 200 000 денари.

Објавувањето на годишната програма на министерството за култура предизвика вистинска лавина реакции кај уметниците и на социјалните мрежи.

Први на удар освен министерот Алаѓозовсски се и  уметникот Тони Васиќ, историчарката на уметност Ивана Васева и драматургот Сашо Кокаланов, кои се обвинуваат дека директно или индиректно ќе земат пари од државата, а токму тие биле членови на комисиите кои одлучуваа за проектите во годишната програма. Кокаланов реагираше на фејсбук, каде напиша дека е точно дека бил член на комисија, но дека пари ниту добил ниту ќе добиел.

Што се однесува во неговото учество во еден театарски проект кој добил средства, а токму Кокаланос се појавува како драматург, пишува дека парите ги добила продукцијата, а не тој, а потврдува  и дека сега ќе се повлечел од целиот проект.  Според тоа што е објавено  на интернет-страницата на Министерството, предлозите во ликовната дејност, архитектура и дизајн ги разгледувала комисијата во состав: професорот Тони Васиќ – претседател и членовите Нада Пешева и Наиле Дормиши.

Васиќ добил пари, колку што побарал, односно 58 илјади денари, за проект во категоријата Меѓународна соработка и соработка со УНЕСКО. Одговор за овие скандалозни случувања во министерството за култура и зашто  министерот воопшто потпишал ваква програма се обидовме да добиеме ресорното министерство, но обидот помина безуспешно.

Дополнително ракции има и за изборот на проектите кој ќе бидат финансирани од државата следната година. Од театарот во Куманово се жалат дека повторно добиле премалку средства. За разлика од нив дете пеач од Тетово, пеејќи и за Адем Јашари и УЧК добива субвенција од Министерство за култура за концерт во вредност од односно 300 000 денари.

За разлика од 300 000 денари државни пари за овој пејач, музичарот Дуке Бојаџиев кој ја претставува земјава ширум светот ќе добие 100 000 денари помалце. Помалаку од пеачот од Тетово ќе добие и археолошкиот локалитет Хераклеа, кој за годишно одржување ќе добие само 200 000 денари.

Покрај  годишната програма за министерството за култура Ракции предизвика и објавената стратегија на министертво за култура до 2020 година. Според професорката Груевска-Маџоска.

Во оваа стратегија ниту ед.аш не е спомнат македонскиот јазик, а и јавно побара од државата да објасни зашто се случува ова.


Зголемени водостоите на реките Вардар, Пчиња и Брегалница

Најголемо зголемување на водостоите имаат реките Вардар кај Јегуновце, Зајчев рид и Демир Капија, Пчиња кај Катлановска Бања.

Повисоки нивоа споредено со вчерашните се регистрирани на реките Вардар кај Јегуновце, Зајчев Рид, Велес и Демир Капија, Пчиња кај Катлановска Бања, Брегалница кај Берово и Штип, Сушево кај Струмица, Црна река кај Новаци, Сатеска кај Ботун и Радика кај Бошков Мост покажуваат хидролошки мерења направени од Управата за хидрометеоролошки работи.

Најголемо зголемување на водостоите имаат реките Вардар кај Јегуновце, Зајчев рид и Демир Капија, Пчиња кај Катлановска Бања.

Од УХМР информираат дека минимално зголемување на нивоата е регистрирано на Охридското, Преспанското и Дојранското Езеро. 

Над 8.000 македонски граѓани преку ГП Богородица заминале кон Грција за продолжениот викенд

 На граничниот премин „Богородица“ утрово од околу три часот е зголемена сообраќајната фреквенција.

Oсобено на туристи и патнички возила кои се упатуваат кон Грција за продолжениот викенд, информира за МИА командирот на граничниот премин Миле Тошев напоменувајќи дека за изминативе седум часа,  на излез се регистрирани околу 4.500 патници.

- Работиме со полн човечки и инфраструктурен капацитет за да ги задоволиме потребите на сите што одлучиле да патуваат преку овој граничен премин. Ангажирани се сите шест сообраќајни ленти од кои пет за патничките и една за транспортните возила. Задржувањето на патниците изнесува од 20 до 30 минути поради обавување на царинските формалности. Толкаво е задржувањето на патниците и на грчката страна од границата. На влез во земјава состојбата е многу порелаксирана, поточно секојдневна, рече Тошев.

Според податоциете од пограничната полиција, од вчера од 12 часот низ граничниот премин Богородица кон Грција се упатиле вкупно 12.200 патници од кои само на излез се регистрирани 10.394 патници.Од нив 8.500 се македонски граѓани, а останатите претежно туристи од Србија.

Тевдовски и Ангеловска-Бежоска во работна посета на Брисел

 Министерот за финансии Драган Тевдовски и гувернерот на Народната банка на Република Македонија, Анита Ангеловска - Бежоска се во работна посета на Брисел.

Како што соопштија од Министерството за финансии, посетата на Тевдовски и Ангеловска-Бежоска е во рамки на Економско-финансискиот дијалог меѓу ЕУ и Западен Балкан и Турција.

На настанот ќе бидат презентирани оценките на земјите во исполнувањето на насоките на ЕУ во Програмата за економски реформи. 

Во рамки на посетата министерот за финансии ќе се сретне со еврокомесарот за економски и финансиски прашања, даноци и царина, Пјер Московичи. Целта на средбата со еврокомесарот е да се унапреди соработката со ЕУ на сите полиња.

Во соопштението се додава дека Министерството за финансии првпат има стратегија за создавање европски систем за управување со јавните финансии. 

притисни ентер