Одбележани 480 години од основањето на Арабати баба-теќе

Со изложба на фотографии, Бекташиската заедница во Македонија денеска ја одбележа 480 годишнината од поставувањето на камен темелникот за верскиот комплекс Арабати баба-теќе во Тетово.
Според дервишот Абдулмуталиб Беќири кој постојано живее во теќето, камен темелникот бил поставен од Серсем Али Баба, великиот везир на отоманскиот султан Сулејман Величествениот, во 1538 година.

- Изложбата е посветена на историјатот на тетовското теќе  низ сите периоди што се случиле. Таа е заедничка активност на Бекташиската заедница во Македонија и Светската бекташиска заедница со седиште во Тирана. Бекташизмот е тарикат односно мистичниот дел на исламот каде покрај тарикатот има и шеријат односно шеријатско право, хакикат – правда и марифет- знаење. Кај нас во тарикатот имаме братство како што е во христијанството монаштвото и кај нас има целибат за највисоката титула додека пониските места дозволуваат брак, но бидејќи тоа значи поделба помеѓу семејството и Господ не можеме да дојдеме до титула Хаџи Баба, рече дервишот Беќири.

Арменд Сулејмани од Бектешиската заедница во Македонија посочи дека теќето низ сите години од своето постоење овозможувало соживот на сите видови добри дела на човекот без разлика на верска, национална или културолошка припадност.

- Во тетовското теќе секогаш се отворени сите четири врати кон четирите страни од светот зашто Арабати баба-теќе е место за волја и љубов кон Бога за сите. Кај нас доаѓаат многу туристи од Турција, а се уште има многу луѓе од Тетово кои не дошле, изјави Сулејмани.

И Сулејмани и Беќири посочија дека административните проблеми што ги имаат околу поседувањето на имотот на теќето каде што сега дел поседува и ИВЗ, се стигнати до судот во Стразбур и оти Бекташиската заедница ги има сите документи и тапии за сопственоста од отоманското време, преку кралството СХС до најновото време.

И за претседателот на Светската бекташиска заедница Хаџи Баба Едмонд Брахимај, теќето е место за верба и тоа треба да буиде разбрано и од органите на државата.

- Ние никогаш нема да бидеме против законот и ќе ги добиеме нашите права само така по законски пат. Нас денеска не ни беше дозволено ниту нашите знамиња да ги истакнеме во дворот од комплексот, а знаеме дека ако го направевме тоа тие за кратко ќе беа искинати и отстранети. Затоа ги повикувам и полицијата и општината и другите државни институции да обрнат внимание, а  ние ќе продолжиме мирољубиво за нашите барања околу сосптевноста рече Хаџи Баба Брахимај.

Адвокатот Ставре Џиков кој бил адовокат на заедницата рече дека бекташизмот е мостот помеѓу христијанството и исламот.

- Се уште Бекташиската заедница во Македонија има недоразбирања околу сопстенсота на имотите додека нејзиниот правен статус моментално е како веркса група, но токму поделбите внатре придонесуваат овие проблеми да не добиваат соодтевна правна завршинца, рече Џиков. /МИА

Зголемени водостоите на реките Вардар, Пчиња и Брегалница

Најголемо зголемување на водостоите имаат реките Вардар кај Јегуновце, Зајчев рид и Демир Капија, Пчиња кај Катлановска Бања.

Повисоки нивоа споредено со вчерашните се регистрирани на реките Вардар кај Јегуновце, Зајчев Рид, Велес и Демир Капија, Пчиња кај Катлановска Бања, Брегалница кај Берово и Штип, Сушево кај Струмица, Црна река кај Новаци, Сатеска кај Ботун и Радика кај Бошков Мост покажуваат хидролошки мерења направени од Управата за хидрометеоролошки работи.

Најголемо зголемување на водостоите имаат реките Вардар кај Јегуновце, Зајчев рид и Демир Капија, Пчиња кај Катлановска Бања.

Од УХМР информираат дека минимално зголемување на нивоата е регистрирано на Охридското, Преспанското и Дојранското Езеро. 

Над 8.000 македонски граѓани преку ГП Богородица заминале кон Грција за продолжениот викенд

 На граничниот премин „Богородица“ утрово од околу три часот е зголемена сообраќајната фреквенција.

Oсобено на туристи и патнички возила кои се упатуваат кон Грција за продолжениот викенд, информира за МИА командирот на граничниот премин Миле Тошев напоменувајќи дека за изминативе седум часа,  на излез се регистрирани околу 4.500 патници.

- Работиме со полн човечки и инфраструктурен капацитет за да ги задоволиме потребите на сите што одлучиле да патуваат преку овој граничен премин. Ангажирани се сите шест сообраќајни ленти од кои пет за патничките и една за транспортните возила. Задржувањето на патниците изнесува од 20 до 30 минути поради обавување на царинските формалности. Толкаво е задржувањето на патниците и на грчката страна од границата. На влез во земјава состојбата е многу порелаксирана, поточно секојдневна, рече Тошев.

Според податоциете од пограничната полиција, од вчера од 12 часот низ граничниот премин Богородица кон Грција се упатиле вкупно 12.200 патници од кои само на излез се регистрирани 10.394 патници.Од нив 8.500 се македонски граѓани, а останатите претежно туристи од Србија.

Тевдовски и Ангеловска-Бежоска во работна посета на Брисел

 Министерот за финансии Драган Тевдовски и гувернерот на Народната банка на Република Македонија, Анита Ангеловска - Бежоска се во работна посета на Брисел.

Како што соопштија од Министерството за финансии, посетата на Тевдовски и Ангеловска-Бежоска е во рамки на Економско-финансискиот дијалог меѓу ЕУ и Западен Балкан и Турција.

На настанот ќе бидат презентирани оценките на земјите во исполнувањето на насоките на ЕУ во Програмата за економски реформи. 

Во рамки на посетата министерот за финансии ќе се сретне со еврокомесарот за економски и финансиски прашања, даноци и царина, Пјер Московичи. Целта на средбата со еврокомесарот е да се унапреди соработката со ЕУ на сите полиња.

Во соопштението се додава дека Министерството за финансии првпат има стратегија за создавање европски систем за управување со јавните финансии. 

притисни ентер