Ги чекаат три сценарија - исто како некогаш во СФРЈ

ЕУ и еврозоната се пред слични дилеми како и поранешна Југославија во почетокот а 90-тите години, барем кога станува збор за изедначувањето на даночните системи на државите членки.
Тоа го оцени еден од најпознатите словенечки економисти, академик Јоже Менцингер.

„Сака ли ЕУ да стане финансиска унија? Ја тука гледам три можни решенија, по примерот на оние од поранешна Југославија“ – изјави Менцингер на конференција за даноците која се одржува во Загреб.

Првиот, “конфедералниот“ модел, истакна Менцингер, поразбира потполна фискална децентрализација, во која фискалната политика останува во надлежност на државата членка. Другиот модел значи склопување финансиски пакт, што е и моменталната ситуација, во која членките само мал дел од своите приходи и препуштаат на заедничката ЕУ благајна.

Третиот модел е фискална унија, во која членките добар дел од своите фискални приходи му препуштаат на заедничкиот буџет на Унијата. Тоа во суштина би бил “федерален“ модел, каков што постоел во поранешна Југославија.

Анализите кои Менцингер ги работел за зоната на еврото и ЕУ покажуваат дека таквиот “југословенски“ модел би значел дека побогатите членки треба да се откажат од големите приходи кои ги добиваат, во корист на заедничкиот буџет, а тие пари би се трансферирале и во послабо развиените членки.

Поедноставено речено, побогатите членки на ЕУ, барем на прв поглед, би биле во загуба, а сиромашните во добивка. Но, на побогатите би им се вратило преку зголемувањето на стандардот во послабо развиените членки, па на крајот и тие би биле во плус.

Ивана Малетиќ, хрватската застапничка во ЕУ парламентот, предупреди, дека за фискалната унија е тешко да се зборува додека дел од членките на ЕУ, меѓу кои и Хрватска, се надвор од еврозоната и се додека не се постигне поголем степен на монетарна интеграција. Потребно е, како што додаде, да се поработи на намалување на разликата во степенот на развиеност меѓу членките.

„Во спротивно и понатаму ќе имаме поделби во ЕУ“ – истакна Малетиќ.

Спортската сала „Младост“ во Гостивар остана без струја заради неплатени сметки

Спортската сала „Младост“ во Гостивар од денес е без снабдување со електрична енергија, откако ЕВН ги исклучи од напојувањето заради неплатени сметки.

 Од општината обвинуваат дека причината која довела до ова е одлуката на мнозинството во советот да не се префлат пари на јавното претпријатие кое стопанисува со салата.

Од општина Гостивар во соопштението до јавноста наведуваат дека одлуката на мнозинството членови на Советот на Општината, на последната  петта седница гласаше против доделување на субвенции на ЈПССО „Риниа“ директно влијаело врз исходот.

- Претходното раководство создаде огромни неподмирени обврски кон ЕВН, за потрошена електрична енергија и во ова претпријатие. И покрај тоа што самите се одговорни за создадената ситуација, советниците на ДУИ и нивните партнери СДСМ, НДП и ДСР гласаа против предлог-одлуката за доделување на субвенции во висина од 500.000 денари. Тие пари беа наменети за плаќање на трошоците за поторошена електрична енергија. Токму заради тоа, како последица, ЕВН им ја исклучи струјата и салата остана во мрак, стои во соопштението од општина Гостивар. 

Нов закон за персонален данок на доход

Граѓаните со месечни примања од илјада евра ќе плаќаат данок од 10%, а оние чии примања ја надминуваат таа сума, за нив стапката ќе изнесува 18%.

На социјалните мрежи се појави дел од драфт верзијата на Законот за персонален данок на доход кој  го подготвува Владата, а треба да стапи на сила од следната година.

Во приходите кои се оданочуваат спаѓаат тие, кои граѓаните ги добиваат од заработената месечна плата на работа, од самостојна дејност, од авторски и сродни права и продажба на сопствени замјоделски производи.

Дополнително ќе се даночат и добивките од игри на среќа, доходот од осигурување, капитал, капитлани добивки.

Но, ова не е единствена новина во законот.

Владата планира да ги даночи и оние кои штедат во банките, доколку бруто годишната добивка – надминува 15 илјади денари.

Од министерство за финансии велат дека ова се шпекулации кои не се базирани на факти и нема да коментираат.

МФ спроведува темелна анализа за начините и моделите на обезбедување фер даночна политика во Република Македонија.

Во моментот кога анализата ќе биде подготвена, истата ќе се презентира пред граѓаните и пред стручната јавност, со цел да се отвори јавна дебата базирана на точни податоци и факти. Министерството за финансии работи во насока на обезбедување фер даночен систем.

Инаку познавачите на проблематиката во изминатиов период беа се погласни против Владините најави да се даночат оние со примања над илјада евра. Според експертската јавност тоа би предизвикало селење на бизнисот, даночна евазија како и зголемување на сивата економија.

Според дел од нив - рамниот данок кој се воведе во 2006тата дал добар сигнал за странските инвестиции и имал одреден ефект врз сивата економија.

СДСМ: Договорот е патриотски чин

Договорот е патриотски чин, го зајакнува идентитетот и ја обезбедува иднината, ВМРО-ДПМНЕ ја лаже јавноста

Конечниот Договор со кој се става крај на деценискиот спор со Грција е патриотски чин со кој се гарантира и зајакнува македонскиот идентитет и се обезбедува иднината на граѓаните и државата.

ВМРО-ДПМНЕ нема никакви аргументи и затоа продолжува да ја лаже јавноста со пласирање целосно лажни вести, измислици и дезинформации.

Химната и државните симболи не се дел од Договорот и вооопшто не биле дел од разговорите. Што значи дека ниту некој државен симбол се менува ниту пак нивната употреба е доведена во прашање, напротив.

Договорот го гарантира македонскиот иденитет кој никогаш повеќе нема да биде оспоруван или негиран од другите и се отвораат евроатлантските интеграции кои се врвен национален интерес. Македонски јазик, македонски народ, македонско оро, Македонци, македонски, обезбедени еднаш засекогаш.

Во интерес на граѓаните и државата, ВМРО-ДПМНЕ да престане со лажните наводи, да покаже елементарна одговорност пред граѓаните и државата и да престане да ја кочи македонската иднина.

Конечниот збор ќе го имаат граѓаните на референдум. Убедени сме, граѓаните ќе кажат ДА, за македонската иднина, ДА за членство во НАТО, ДА за датум за почеток на преговрите за полноправно членство во ЕУ.

Центар за комуникации со јавноста на Социјалдемократски сојуз на Македонија

притисни ентер