Човештвото под закана : за 30 години одложено обновувањето на озонската обвивка

Порастот на нивото на хемикалии кои содржат хлор го забавија процесот на обновување на озонската обвивка.
Британските научници во најновата студија тврдат дека пропаднале мерките донесени со протоколот од Монтреал во 80 – тите години , со кои се забрануваше користење на електрични уреди со ЦФЦ системи , како на пример ладилниците .

Сега , најголемиот проблем се хемикалиите кои се испуштаат во атмосферата при производство на пластика .

Но , бидејќи најголемите производители се во Кина и источна Азија , земји каде нема ограничувања за овие хемиски соединенија , состојбата е алармантна .

Само во последните 10 години новото на хемиски соедниненија што се користат при производство на ПВЦ и разредувачи на бои , се зголемило за 60 проценти .
Ваквото загадување е директна причина зошто озонската дупка над Антарктикот нема да се поправи ниту во наредните 30 години .

Освен овие , научниците сметаат дека има и други хемиски соединенија , поради кои може дополнително да биде уништена озонската обвивка .

Научниците утврдиле дека опасните хемиски соединенија од Кина и Малезија со помош на топлите ветрови се издигнуваат на 12 километри височина.

Според досегашните анализи , озонската дупка требаше да се затвори до 2050 , но со новите наоди овој период се продолжува на уште 20 – 30 години. 

Тинејџер го изгубил видот на двете очи откако бил погоден со пејнтбол пиштол

Тинејџер го изгубил видот на двете очи откако бил погоден со пејнтбол пиштол

18 годишниот Дилион Конери останал слеп на двете очи откако бил на една забава во ноќен клуб кој како дел од забавата користел и пејнтбол пиштоли.

Клубот ветувал “луда забава“ до раните утриснки часови. Тие дури и напишале предупредување во кое се виели не го носете вашиот омилен фустан или кошула бидејќи ќе бидете обоени во разно бои од глава до петици. Во клубот можело да се купат и заштитни очила и заштитна облека.

Шпанската полиција го истражува случајот.

Погледнете како изгледаат забавите:

Момчето се лади во дневната, но девојката не е баш среќна поради тоа

Човекот си  нашол “идеално“ решение за летото.

Поради топлотниот бран во Британија многу луѓе мораат да се снаоѓаат како знаат и умеат. Овој човек отишол чекор пред сите. Си го наполнил базенот во дневната соба и си ја игра својата омилена игра.

Кога неговата девојка се вратила од работа, останала зачудена.

Погледнете:

Затворен автопат во Британија за да можат патки да поминат

Автопатот бил затворен еден час за да можат патките сигурно да го поминат автопатот.

Возачите на автопатот М25 морале да чекаат еден час за да продолжат со своето патување бидејќи автопатот бил затворен од страна на полицијата за да можат 30 патки да го поминат автопатот сигурно.

притисни ентер