Фетаи: Пресудата за Костовски мора да се укине

Врховните судии пред одлука дали на единствениот осуден Ѕвонко Костовски во случајот „Пуч“, да му ја повлечат 3-годишната затворска казна.
Во највисокиот суд се разгледа барањето за заштита на законитоста поднесено од Специјалното јавно обвинителство. Обвинителката Фатиме Фетаи изјави дека во тој случај се направени процесни повреди, бидејќи Костовски е осуден за помагач за шпионажа. Фетаи вели дека кај него, не е утврдено кривично дело.

„Во конкретниот случај не постои кривично дело шпионажа, бидејќи битието на тоа кривично дело се состои од прибавување на тајни податоци на документи, со намера истите да бидат предадени на странска држава, организација, нели, лица кои им служат. Како што е веќе познато во пресудата во којашто истиот е огласен за виновен, всушност самата законска формулација на тоа на битието на кривично дело е преточено во самиот диспозитив на пресудата. Нити е наведено која е таа странска држава или организација им служела во тој случај. Тоа е исто како на пример да осудиш некој човек за кривично дело измама со тоа што ќе тврдиш дека некое непознато лице било доведено во заблуда да стори нешто на штета на својот или на туѓ имот“, изјави обвинителката на Специјалното обвинителство, Фатиме Фетаи.

Ѕвонко Костовски работеше во Управата за безбедност и контраразузнавање. Кривичниот суд го осуди на 3 годишна затворска со образложение дека како службеник во МВР, од 2010 година неовластено ја користел опремата за прислушување. Тој ги внесувал броевите на политичарите за да бидат прислушувани.


„Денес бевме по повод две барање за заштита на законитост коишто ги имавме поднесено, против одлуки на кривичниот суд, за коишто сметавме дека се незаконски и заради тоа бараме Врховниот суд да ја преиспита нивната законитост. Едната седница се одржа, другата беше одложена поради технички причини ќе продолжиме во понеделник“, изјави обвинителката на СЈО, Ленче Ристовска.

Врховните судии на требаше да го разгледаат и барањето за заштита на законитоста поднесено од СЈО, односно барањето за замрзнување на имотот на партијата ВМРО – ДПМНЕ. Но, од технички причини кои не ги кажуваат од Врховниот суд, БЗЗ-то ќе се разгледува в понеделник.

Влада: Предложените за претседател и членови на РКЕ се избрани на јавен оглас

Регулаторна комисија за енергетика ќе добие нов претседател.

Владата го предложи Марко Бислимовски да ја предводи главната функција на ова регулаторно тело.

Бислимовски и досега работеше во комисијата како советник и во јавноста важи за професионалец во енергетската област. Од владата уверуваат дека ќе таков ќе биде и како претседател.

Освен Бислимовски, Владата како комисионери ги предлага Наташа Вељановска, Атанаско Тунески и Куштрим Рамадани, исто, досегашен член на Комисијата

Надлежностите и независноста на Регулаторна беа жестока тема на расправа при донесувањето на Законот за енергетика. Опозицијата обвинуваше дека Владата ја нарушува независноста на ова тело, а власта тврдеше дека наместо професионалци со комисијата раководат партиски кадри.

Познавачите на проблематика, оценуваат дека сепак тешка ќе биде битката за независност на РКЕ.

Прв човек на Регулаторна од 2009тата до сега беше Димитар Петров, кој често беше обвинуван поради неговата партиската припадност.

Платите на членовите на Регулаторна комисија се движат околу 1 500 евра.

Мандатот на претседателот и членовите е 5 години со право на реизбор.

Нова пречистителна станица за третман на отпадни води во Кичево

Општина Кичево доби нова пречистителна станица за третман на отпадни води изградена со европски пари.

Со тоа трајно се решава проблемот со отпадните води во општината и се подигнуваат стандардите за заштита на животната средина.

Пречистителната станица е со инсталиран капацитет за 48.000 жители.

Реализацијата на проектот вклучува и изградба на колектор и пристапен пат. Вкупната вредност изнесува 8,3 милиони евра.

притисни ентер