По сознанија за злоупотреби ќе се ревидираат седум илјади договори за државно земјиште

Државното земјоделско земјиште под лупа. Во чии раце завршувало?!

Дали воопшто се обработува или е под нечиј незаконски закуп ?!  Темелната внатрешна ревизија во ресорното министерство ќе ги даде одговорите. Сознанија за незаконски дејствувања има во министерството. За некои договори, министерот Николовски веќе и покренал судски постапки.

- Веќе е покрената постапка и за раскинување на договори со илјадници хектари поради тоа што со години не е плаќан надомест за закуп, соопшти министерот Николовски. 

Најпрво под лупа ќе бидат последните договори од 2016 тата година. За резултатите потребен ќе биде подолг временски период, вели министерот. Колкава и каква штета е нанесена врз буџетот, министерот не сакаше да шпекулира. Ревизијата е штотуку започната, вели тој, крајниот резултат од првиот пресек, граѓаните ќе го знаат до крајот на годината.

- Променет е планот за внатрешната ревизија и дадени се сите овластувања од моја страна. Направени се сите неопходни состаноци со цел најтранспарентно да се одвива оваа активност. Од она што сум информиран ќе стане збор за длабинска и опсежна активност која ќе започне со ревизија на последните огласи коишто се спроведени, истакна Љупчо Николовски, министер за земјоделство, шумарство и водостопанство.

Од официјалните извештаи,170 илјади хектари е земјиште во сопственост на државата. Од нив, во моментов, 100 илјади хектари се под закуп, вели ресорниот министер. Анализата ќе послужи за креирање на новите принципи и мерки при доделувањето државно земјиште и субвенции.

Влада: Предложените за претседател и членови на РКЕ се избрани на јавен оглас

Регулаторна комисија за енергетика ќе добие нов претседател.

Владата го предложи Марко Бислимовски да ја предводи главната функција на ова регулаторно тело.

Бислимовски и досега работеше во комисијата како советник и во јавноста важи за професионалец во енергетската област. Од владата уверуваат дека ќе таков ќе биде и како претседател.

Освен Бислимовски, Владата како комисионери ги предлага Наташа Вељановска, Атанаско Тунески и Куштрим Рамадани, исто, досегашен член на Комисијата

Надлежностите и независноста на Регулаторна беа жестока тема на расправа при донесувањето на Законот за енергетика. Опозицијата обвинуваше дека Владата ја нарушува независноста на ова тело, а власта тврдеше дека наместо професионалци со комисијата раководат партиски кадри.

Познавачите на проблематика, оценуваат дека сепак тешка ќе биде битката за независност на РКЕ.

Прв човек на Регулаторна од 2009тата до сега беше Димитар Петров, кој често беше обвинуван поради неговата партиската припадност.

Платите на членовите на Регулаторна комисија се движат околу 1 500 евра.

Мандатот на претседателот и членовите е 5 години со право на реизбор.

Нова пречистителна станица за третман на отпадни води во Кичево

Општина Кичево доби нова пречистителна станица за третман на отпадни води изградена со европски пари.

Со тоа трајно се решава проблемот со отпадните води во општината и се подигнуваат стандардите за заштита на животната средина.

Пречистителната станица е со инсталиран капацитет за 48.000 жители.

Реализацијата на проектот вклучува и изградба на колектор и пристапен пат. Вкупната вредност изнесува 8,3 милиони евра.

притисни ентер