До 10 илјади евра грант за стартување сопствен бизнис за 41 илјади лица

Нови 40 илјади вработувања до крајот на 2017 година со активни мерки за поддршка на сопствен бизнис до 10 илјади евра со неповратни средства.
Оваа мерка е со поддршка од страна на министерството за труд и социјална политика, агенцијата за вработување и УНДП. Проектот е пред се насочен за пасивните баратели на работа. На прашање дали ова се старо нови проекти, министерка одговори?

,,Следејќи ги глобалните трендови за намалување на транзицијата „од диплома до вработување“, посебен акцент ставаме на младите невработени лица. За првпат, како никогаш досега, на младите амбициозни луѓе со визија, им се дава шанса и одлична можност за отворање на сопствен бизнис. Планираме отворање на 140 млади старт-апи, кои со доделен неповратен грант од 10.000 евра ќе добијат простор да влезат на пазарот на трудот и да го покажат својот потенцијал”, изјави министерката за труд и социјална политика Мила Царовска.

Најголем акцент е ставен на лицата од 29 години кои 30 проценти од оваа категорија на невработени.

,,Три огласи за конкретни мерки ќе бидат активни од следната недела, па се до пополнување на предвидената конечна бројка. Во следниот период интензивно ќе работиме на терен директно со невработените лица и нивно запознавање со можностите за активно вклучување на пазарот на трудот”, информираше директорката на Агенцијата за вработување на Република Македонија Билјана Јовановска.

,,Креирањето на работни места е една од клучните активности на Програмата за развој на Обединетите нации во државата. Со измените во Оперативниот план ќе работиме на новите и проширените мерки кои ќе имаат за цел пред сѐ активирање на младите луѓе, на лицата со попреченост, како и припадниците на ромската заедница, развивање на вештини, наоѓање на работа или пак основање на сопствен бизнис”, истакна постојаната претставничка на УНДП Луиза Винтон.

Инаку за да бизнисот биде успешен ќе има и лица кои ќе им помагаат. Во оваа програма ќе бидат опфатени 140 граѓани на државата. 

Влада: Предложените за претседател и членови на РКЕ се избрани на јавен оглас

Регулаторна комисија за енергетика ќе добие нов претседател.

Владата го предложи Марко Бислимовски да ја предводи главната функција на ова регулаторно тело.

Бислимовски и досега работеше во комисијата како советник и во јавноста важи за професионалец во енергетската област. Од владата уверуваат дека ќе таков ќе биде и како претседател.

Освен Бислимовски, Владата како комисионери ги предлага Наташа Вељановска, Атанаско Тунески и Куштрим Рамадани, исто, досегашен член на Комисијата

Надлежностите и независноста на Регулаторна беа жестока тема на расправа при донесувањето на Законот за енергетика. Опозицијата обвинуваше дека Владата ја нарушува независноста на ова тело, а власта тврдеше дека наместо професионалци со комисијата раководат партиски кадри.

Познавачите на проблематика, оценуваат дека сепак тешка ќе биде битката за независност на РКЕ.

Прв човек на Регулаторна од 2009тата до сега беше Димитар Петров, кој често беше обвинуван поради неговата партиската припадност.

Платите на членовите на Регулаторна комисија се движат околу 1 500 евра.

Мандатот на претседателот и членовите е 5 години со право на реизбор.

Нова пречистителна станица за третман на отпадни води во Кичево

Општина Кичево доби нова пречистителна станица за третман на отпадни води изградена со европски пари.

Со тоа трајно се решава проблемот со отпадните води во општината и се подигнуваат стандардите за заштита на животната средина.

Пречистителната станица е со инсталиран капацитет за 48.000 жители.

Реализацијата на проектот вклучува и изградба на колектор и пристапен пат. Вкупната вредност изнесува 8,3 милиони евра.

притисни ентер