Дали двојазичноста на Заев го стопи рејтингот на СДСМ

Го чинеа ли Зоран Заев изјавите за двојазичноста во цела држава губење на гласови од македонското гласачко тело? Анкетата на Брима Галуп покажуваа дека Заев и СДСМ имаат двојно помала поддршка од Македонците во однос на ВМРО ДПМНЕ и Никола Груевски.

За познавачите отворањето на албанското прашање се покажа како сосема погрешна стратегија и затоа  заев го има  овој резултат на анкетата.

Последните настапи на лидерот на СДСМ ,според аналитичарите  открија дека Заев  е свесен дека ќе ги загуби изборите и дека не ја очекува поддршката од македонските гласачи.

Политичкиот аналитичар Петар Арсовски вели Заев презема ризик со настапите во кои се обидува да ги привлече и албанските гласови, колку тоа ќе му се исплати или пак ќе му наштети одговорот ќе го добиеме на денот на избори.

За проширувањето на рамките на Охридскиот договор, Заев говореше пред албанската дијаспора во Швајцарија.

Поддршка доби и од швајцарскиот пратеник во советот на Европа, Андреас Грос кој смета дека албанскиот јазик треба да стане официјален во Македонија.
Инаку, анкетата на Брима Галуп покажува дека лидерот на ВМРО ДПМНЕ, Никола Груевски ја има поддршката од 28,6 отсто од Македонците, а на Заев му веруваат 13,1 отсто. На прашањето за кого би гласале ако утре има избори 35,9 отсто од Македонците би гласале за ВМРО ДПМНЕ, а 21,6 отсто за СДСМ. 


притисни ентер