Седум идејни решенија за изградба на марина во Охрид

Седум идејни решенија за изградба на марина во Охрид. Заврши јавниот повик на министерството за транспорт и врски а архитектите поднесоа идејни решенија за марина на две локации, една меѓу двете градски пристаништа и друга на просторот од каналот Билјанини извори кон Горица.
Езерската  марина ќе обезбеди место за приврзување на  најмалку 300 пловни објекти , глисери, јахти, едрилици и чамци но и  место за паркирање на 10 поголеми бродови.

-Да се разгледа значи по разни критериуми иновативност остварливост аспект на финансии од техничка издржаност а после тоа да се заземаат ставови.

Тоа ќе биде ајде така да речам поопширна покреативна работа , вели Горан Устијаноски капетан на Капетанија на пристаништа на РМ.

Според планот  на марината ќе се постави комплетна пловидбена сигнализација,ќе има   паркинг за возила и приколки од пловните објекти како и угостителски објекти, сервис за пловила и продавница за наутичка опрема.

- Со завршување на постапката за донесување на специјален урбанистички план кое треба да го изработи министерството за транспорт и врски веќе би требало во текот  на втора половина на 2016 година да отпочнат градежните активности за изградба на градска марина, вели Никола Бакрачески градоначалник на Охрид.

Идејните решение ќе ги разгледуваат комисиите во министерството за транспорт и врски, а врз основа на избраното ќе се прави главниот проект, за марината чија изградба се очекува да започне на избраната локација идната година.


Како ќе се реши проблемот со извозот на земјоделски производи на Косово?

Времената рамка на Косово за повисоки царини од 30% за овошје и зеленчук предизвика хаос во регионот.

Петти ден земјоделците немаат каде да ги извезуваат своите производи. Извозот од ден во ден е се помал. Им се закануваат огромни штети.

В среда во Белград ресорните министри на земјите од регионот на итен состанок ќе бараат лек за проблемот. Најавија и контра-мерки. Македонија веќе испрати и допис до ЦЕФТА  и ЕУ потенцирајќи дека мерката е неаргументирана.

Во меѓувреме српскиот министер за трговија Расим Љајиќ и порача на Приштина да се одлучи дали е или не е ЦЕФТА потписничка.

Косовската времена мерка ќе трае три месеци. Со неа, за 30% се зголемуваат царините за увезеното овошје и зеленчук. Опфаќа 21 сорта од земјоделските производи и важи за сите држави кои увезуваат во Косово.

Најпогодени, според министерството за земјоделство, се доматите, пиперките и сливите.

Иран: Најмалку 25 лица повредени во земјотресот

Најмалку 25 лица се повредени во земјотресот со јачина од 5,9 степени по Рихтер, кој денеска го погоди западен Иран, неколку часа откако два земјотреси ја потресоа јужната провинција Хормозган.

Гувернерот на западната провинција Керманшах, Хусанг Базванд, изјави дека 25 лица се повредени и дека, за среќа, нема информации за мртви.

Претходно денеска, јужниот дел на Иран беше погоден од земјотреси со јачина од 4,7 степени и 5,7 степени според Рихтеровата скала.

Во тие потреси немаше повредени, а предизвикана е помала материјална штета.

притисни ентер