Проектот „Македонија вработува“ дава резултати

Барателите на работа и компаниите го поздравуваат проектот Македонија вработува.
Првите  побрзо добиваат  работа, а вторите олеснувања при вработувања на нови лица. Со мерките, компаниите го зголемуваат бројот на вработени. Една од нив е скопска компанија за консалтинг која досега   има вработено 10 лица  преку  владиниот проект.   

„Со новите мерки за проектот  “Македонија  вработува“, нашата компанијата за месец дена има десет вработени во две категории, до 29 години и до 35 години едно лице, за нас како фирма мерките се многу добри од причини што ни даваат поволни услови за да вработиме нови лица, како и лица до 35 години кои биле активни баратели на работа, нашата компанија добива можност да дојде до момент да се ослободи од давање на придонесите , ги намалува давачките  со исплата само на нето плата. Нововработени во самата компанија, лицата што се млади имаат перспектива, на нашата  компанија и треба  каков кадар“ изјави Ивица Петковски, Хидра Консалтинг.

„Мерката мене ми помогна да го скратам времето за барање на работа и сметам дека оваа мерка има позитивно влијание за луѓето кои бараат работа,  две години бев активен баратен на работа и со оваа мерка се намали времето за барање работа“ изјави Александар Димниќ, референт за сметководство во Хидра  Консалтинг.     

Компаниите ги користат мерките и за вработување на лица постари од 50 години. Сметководствено биро од Битола  “Проектот го искористив за вработување на сметководител од 50 до 58 години, а бенефитот е тоа што  ќе го искористи овој проект до пензија, сметам дека овој проект е многу добар и за фирмата и за вработените на кои им се потребни бенефиции, искористивме и претходно и други проекти, фирмата постои  едната 6 години постои, а втората од јануари преку која го искористив вработувањето и тука имам  вработување до 29 години“ изјави Наташа Лукиќ,  сметководствено биро А – НАКАУНТ- Битола.

Вработивме три лица, проектот е добар, а инаку 50 имаме вработени, ни помогна проектот да можеме да набавиме репроматеријали. Вакви проекти да се прават почесто оти е добро за приватниот сектор.

„Невработен бев повеќе од 20 години, пред месец дена ја видов рекламата Македонија вработува, а по препорака на соседите успеав да најдам работа во една штипска фирма, задоволен сум од работата и од фирмата“ - изјави Томе Ласков 61 годишен од Штип. 


Фирма чии ко-сопственик е Анѓушев добила 160.000 евра од Фондот за иновации

Фондот за иновации додели 160.000 евра на сметката на Каст Инвест, компанија чиј косопственик е вицепремиерот Кочо Анѓушев. 

Сопственици на Каст инвест се компанијата Брако, на Анѓушев, Митко Кржовски и Владо Атансовски.  Од кабинет велат дека нема ништо спорно во ова, затоа што Анѓушев со стапувањето на функцијата вицепремиер за економски прашања се повлече од управувачките функции во сите компании каде што има сопственички капитал.

Вицепремиерот Анѓушев  на јавноста и го презентираше анкетниот лист и се што поседува – со што покажа транспарентност и отвореност дека нема што да крие. Во врска со целиот процес што го води Фондот за иновации и технолошки развој Ве информираме дека е воспоставен двостепен систем за евалуација и селекција на доставените проекти од страна на стручни и независни комисии по јасни критериуми кои се еднакви за сите компании што учествуваат на повикот и не фаворизираат ниту еден правен субјект, соопшти кабинетот  на Кочо Анѓушев.

Директорот на Фондот за иновации вели дека процесот бил транспарентен и сите потенцијални апликанти биле информирани преку јавен повик кој траел 45 дена. Вели дека системот на оценување е поставен да оневозможи влијание на било кое лице, вклучително и функционер.

Во самата фаза има  два дела, првиот е предселекција каде што апликацииите се разгледуваат од надворешни лица кои се бираат на јавен повик, каде се одлучува дали апликацијата ќе помине во следната фаза во која одлучува комитет за одобрување на инвестиции , кој е составен од 5 странски експерти, чија што одлука е финална.

-Целиот процес го вршат лица кои немаат врска со политиката, сопственичката структура не е важна во критериумите..

Останува прашањето дали позицијата сопственик на компанијата “Брако” не го става  вицепремиерот во класична позиција на судир на интереси, нешто слично на конкурирањето на тендерот со “ЕЛЕМ” пред повеќе од една година, кога по притисокот од јавноста тој се повлече.

Директорот на фондот  вели дека на првиот јавен повик за финансирање на микро, мали и средни претпријатија од планот за економски раст грантови добиле 80 фирми, во вкупна сум а од 10 ипол милиони евра.

Данев: Повторно се злоупотребува европското знаменце и Комисијата за европски прашња

Повторно, како и со Законот за јазици, така и со Изборниот законик мнозинството грубо го злоупотребува европското знаменце и Комисијата за европски прашња, обвини денеска Драган Данев. 

Координаторот на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ во Собранието на Република Македонија. 

- Изборниот законик во Република Македонија никогаш не се носел без консултации со опозицијата и никогаш не се разгледувал на Комисијата за европски прашања. Овој закон нема никаква допирна точка со Комисијата за европски прашања и со усогласување на нашето законодавство со законодавствто на ЕУ. Токму затоа и на овој закон никаде нема наведено изворен акт со што се усогласува, изјави Данев.

Нагласи дека секогаш кога парламентарното мнозинство сака нешто да протурка набрзина и на мала врата го користи европското знаменце и Комисијата за европски прашања.

- Според логиката на Владата и парламентарното мнозинство сите држави во Европската унија имаат исти изборен систем, иста изборна комисија и ист изборен законик, а ние како држава само треба да го усогласиме со нивниот, што е апсурдно и смешно. Предупредуваме дека ваквото своеволно и неделовничко однесување, однесувајќи се како Собранието на Република Македонија да е приватна институци ќе има понатамошни последици за демократијата во земјава, посочи Данев.

Тој рече дека парламентарното мнозинство го приватизира Собранието и оти на СДСМ и ДУИ веќе им премина во навика да го кршат Уставот на Република Македонија, законите и Деловникот за работа на Собранието.

- Скандалозно, неделовнички и со двојни аршини е однесувањето на претседателот на Комисијата за европски прашања. Во Собранието на Република Македонија не важи ниту едно правило, ниту една процедура, важи само волјата и желбите на СДСМ и ДУИ, рече Данев. 

Конечно отворен малиот групен дом во Тимјаник

Во Тимјаник по сите непотребни скандали конечно се отвори малиот групен дом за дечиња.

Мартина, Аделина, Никола и Антонио, четири деца со попреченост добија нов живот, откако денеска беше отворен малиот групен дом во неготинското село Тимјаник.

Тие овде се како едно мало семејство, откако го напуштија специјалниот завод демир капија, во рамките на процесот за деинституционализација.

Како што рече министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, тие сега добија подостоинствен живот.

притисни ентер