Работна средба на директорите на бироата за јавна за безбедност

Со засилување на полициските патроли на границата со Србија ќе се превенира против илегалната миграција, која денеска беше главна тема на средбата на директорот на Јавната безбедност Митко Чавков и директорот на српската полиција, Милорад Вељовиќ на граничниот премин Табановце.
Одличната соработка на двете полиции ќе продолжи и во иднина, сметаат двајцата директори кои разговараа и за координирање на мерките за превенирање на транснационалниот криминал, кој вклучува и борба против бело робје, дрога, оружје.

„Нашите земји се транзитни подрачја и напливот од илегални мигранти од јужната граница кон север ќе продолжи со несмален интензитет. Со денешната средба ја продлабочивме соработката за истата да добие на поголем квалитет во борбата против транснационалниот криминал кој вклучува борба против дрога, оружје, бело робје, особено кон илегалната миграција која во последно време беше многу актуелно“ – изјави Митко Чавков.

Милорад Вељовиќ, директорот на српската полиција смета дека со оваа акција ќе имаат и информации за тероризам, како што изјави тој некои од мигрантите знаат луѓе кои се спремни да извршат и терористички акт. Тој додаде дека досега оствариле средби и со другите земји во регионот и полициските патроли на границите со другите земји ги засилиле.

„Границата која е долга 113 км, треба да ја покриеме што повеќе, да го зголемиме бројот на заедничките патроли и да ги засилиме оперативните контроли. Не е суштина само да се спречат илегалните мигранти, туку и да видиме кои се организаторите. Особено ни е важно заеднички да ги лоцираме овие илегални мигранти кои ги носат од Блискиот Исток до Унгарија, а се минува преку Македонија и Србија, изјави Милорад Вељовиќ.   

При посетата на граничниот премин Табановце,  направија и увид во заедничкиот контакт центар.


Промоција на Охридско Езеро како безбедна дестинација за авантуристички туризам

 Набавена е специјализирана опрема за спасување на вода и планина во рамки на проектот „Охридско Езеро-безбедна дестинација за авантуристички туризам“ што ќе биде промовиран денеска во Охрид.

Проектот е финансиран од ИПА Програмата на ЕУ за прекугранична соработка, а кофинансиран од  Министерството за локална самоуправа.

На настанот ќе присуствуваат министерот за локална самоуправа Сухејл Фазлиу, градоначалникот на Охрид Јован Стојаноски и претставникот на Делегацијата на ЕУ во Република Македонија, Никола Бертолини.

Почна работната акција „Скопје на нашите дланки“

Почна работната акцијата „Скопје на нашите дланки“ по повод 55 години од катастрофалниот земјотрес во главниот град.

Почетокот го означи градоначалникот на Гази Баба Борис Георгиевски, кој е и претседател на одборот на акцијашите. Со негова поддршка се реализира настанот, кој е во организација на здружението на граѓани „Акцијаши - Скопје“.

Од денеска па се до 26 јули, во периодот од 8 до 12 часот, ќе се уредува просторот во студентскиот кампус и факултети во општина Гази Баба. Почетокот е од ова место затоа што акцијашите по земјотресот во 1963 го имаат изградено студентскиот дом „Стив Наумов“ во една од работните акции за обнова на градот Скопје.

Учествуваат голем број акцијаши од Македонија, но и од Словенија, Хрватска, Србија, Босна и Херцеговина, кои во Скопје пристигнаа со воз.

Целта е акцијашите заеднички да придонесат во расчистувањето на Скопје, а со тоа и младите да продолжат по стапките на возрасните.  Здружението „Акцијаши“ ќе одбележи уште два големи јубилеја на доброволното младинско работно ангажирање - 70 години од работната акција за изградба на браната и хидроцентралата „Вруток“ - „Маврово 48“ и 40 години од изградбата на автопатот „Братство и единство“. 

Заев вечерва во Мостар ќе се обрати на традиционалната манифестација „Mostar Peace Connection“

 Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, вечерва ќе присуствува на традиционалната манифестација во Мостар, „Mostar Peace Connection“.

Како што соопшти владината прес-служба, премиерот Заев заедно со организаторите од Центарот за мир и мултиетничка соработка, претседавачот со Советот на министри на БиХ, Денис Звиздиќ, како и со добитниците на наградата, „Мостарска повелба на мирот“, ќе пушти цвеќе од Стариот мост на Неретва, во знак на мир.

Наградата „Мостарска повелба на мирот“ годинава ја добиваат грчкиот премиер Алексис Ципрас и црногорскиот премиер Душко Марковиќ, додека лани добитник беше премиерот Заев.

По потпишувањето на Мостарската повелба за мир од страна на добитниците на наградите, каде ќе присуствуваат и актуелни и поранешни лауреати, политичари од БиХ, регионот и пошироко ќе се обрати премиерот Зоран Заев.

притисни ентер