Премиерот на Шкотска:“Лондон станува очаен“

Лидерот на шкотските националисти Алекс Салмонд, изјави дека Лондон и нема понудено ништо ново на Шкотска во последните обиди да се сочува Британија обединета.

Салмонд наведе дека лондонската понуда за широки овластувања за Шкотска, кои ги одобрија трите најзначајни британски политчки партии, не содржат никаква новост и оцените дека кампањата на унионистите се распаѓа во пресрет на референдумот за независнот на Шкотска, кој е предвиден за наредна недела.

"Тоа е само едно ново ценкање, во друго пакување и со нови рокови за што веќе зборувавме во пролетта" - истакна Салмонд.

Премиерот на Шкотска, смета дека кампањата на унионистите е во паника и дека денешниот ден ја означува конечната пропаст на кампањата шкотланшаните на 18. септември да заокружат “не“, односно да се изјаснат во прилог на зачувувањето на Велика Британија.

Последиците од претстојниот референдум во Шкотска е тешко да се предвидат но она што е несомнено е дека владее чувство на нестабилност и тоа не само во Британија.

Британската фунта претходните денови значително “ослабе“, што е резултат од најновите истражувања на јавното мислење според кое граѓаните на Шкотска се наклонети кон самостојност.

Шкотска е составен дел од Обединетото Кралство уште од 1707. година а претходно долго време се наоѓаше во персонална унија со Англија.

Покрај национал-романтичните мотиви за отцепување од Британија, постојат и други. Експлатацијата на нафта во Северното море, која од Норвешка направи успешна и просперитетна земја, би можела да има слични последици и во случајот на Шкотска.

Резервите со нафта со кои располага Британија, всушност и припаѓаат на Шкотска а она за разлика од Англија (53,1 милион жители) има само 5,5 милиони.

Анкета на јавното мислење на Институтот за Политички Истражувања од Скопје (ИПИС)

Со анкета денеска излезе и Институтот за Политички Истражувања од Скопје (ИПИС), кој спровел кратко телефонско истражување во периодот меѓу 2 и 5 на 1087 полнолетни испитаници на ниво на Република Македонија.

Во анкетата на ИПИС, ВМРО-ДПМНЕ е со благо водство, пред СДСМ.

На прашањето „За која партија ќе гласате на парламентарните избори на 15 јули?", 21,9 се определиле за ВМРО-ДПМНЕ, Коалиција СДСМ и Беса добила поддршка од 19,8 отсто, ДУИ има поддршка од 5,9 отсто, Коалицијата Алијанса за Албанците и Алтернатива 4,2 отсто, Левица, 1,3 проценти, ДПА 0,9 отсто.

Анкетата покажува дека 12,1 отсто од граѓаните нема да се определат за ниту една партија.

Анкетираните во истражувањето на ИПИС најголема доверба имаат Христијан Мицкоски – 19,2 отсто, зад него е Зоран Заев со 17,6 проценти, на Али Ахмети му веруваат 6,5 отсто од испитаниците, на Зијадин Села 3,9 отсто, на Димитар Апасиев 1,1 отсто, на Африм Гаши еден процент, на Билал Касами 0,9 отсто, на Мендух Тачи 0,8 проценти. На ниту еден политичар не веруваат 26,6 отсто од граѓаните.

Брима демантира дека воопшто не спровела анкета

Наводите дека Брима воопшто не спровела анкета не се точни. Уште еднаш објаснуваме дека Брима не ја објавила анкетата, а истата ја спровела во наведениот период.

Ова стои во денешната реакција на Брима, откако дел од медиумите објавија дека Брима Галуп воопшто не спровела никаква анкета во Македонија за предвремените парламентарни избори кои треба да се случат на 15 јули.

Во анкетата водство има СДСМ пред ВМРО-ДПМНЕ. На прашањето „Доколку се одржат праламентарни избори денес, за која политичка партија или коалиција ќе гласате?", 18,7 проценти од граѓаните одговориле дека ќе гласаат за СДСМ, поддршка од 15,1 процент би добила ВМРО-ДПМНЕ, за ДУИ би гласале 8,2 отсто од испитаниците, а Алијанса за Албанците би освоила 4,9 проценти од гласовите. Шестнаесет проценти од анектираните навеле дека нема да гласаат.

-Ве известуваме дека Брима четири пати годишно редовно спроведува Омнибус истражување повеќе години. Во рамките на ова истражување е и секцијата за социо–политички стандардизирани прашања во рамки на Политичкиот Барометар на Брима. Овие податоци кои се сопственост на Брима ги нудиме на потенцијални клиенти кои се заинтересирани за нив, се вели во реакцијата.

Истражувањето во јунскиот бран е спроведено од 5 до 14 јуни 2020 со телефонска анкета на национално репрезентативен примерок од 1174, испитаници на возраст над 18 години.

-Понудата ја прифати еден од клиентите со ексклузивно право на користење и објавување, се додава во реакцијата на Брима.

На прашањето во анкетата на Брима Галуп во кој политичар имаат најголема доверба 9,4 проценти од анкетираните го посочиле претседатело на СДСМ Зоран Заев, 4,2 отсто поддршка му дале на лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, по што следуваат Венко Филипче и Стево Пендаровски. Поддршка од 2,9 проценти има Зијадин Села, додека Али Ахмети според анкета ужива доверба од 2,8 отсто.

Извозот со пад од 27,4 отсто во првите пет месеци годинава

 Извозот на стоки од земјава од јануари до мај годинава бележи пад од 27,4 отсто во однос на тој период лани, а кај увозот е забележан пад од 22,9 отсто, објави Државниот завод за статистика.

Според објавените податоци вредноста на извозот во петте месеци изнесува 2.152.517 илјади американски долари, вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 3.018.955 илјади американски долари. Трговскиот дефицит, во перидот јануари ‒ мај 2020 година, изнесува 866.438 илјади американски долари.

Трговската размена по производи покажува дека во извозот е најголемо учеството на катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија, сетовите на проводници за палење и слично, за возила, авиони или бродови, деловите на седишта од подгрупата 821.1 и моторните возила за превоз на 10 или повеќе лица, вклучувајќи го и возачот, со мотор со внатрешно согорување со палење со помош на компресија (дизел или полудизел). Во увозот се најмногу застапени платината и легурите на платина, необработени или во прав, нафтените масла и маслата добиени од битуменозни минерали (освен сурови), плоснатоваланите производи од железо или нелегиран челик, неплатинирани или необложени и другите метали од платинската група и нивни легури, необработени или во облик на прав.

Во периодот јануари ‒ мај 2020 година, според вкупниот обем на надворешно-трговската размена, Република Македонија најмногу тргувала со Германија, Велика Британија, Србија, Грција и Бугарија.

притисни ентер