Македонија позитивен пример за транспарентно промовирање на тековните активности на ГРЕКО

Директорката на Академијата за судии и јавни обвинители, Анета Арнаудовска, во својство на Шеф на Делегацијата на Република Македонија, присуствуваше на 61 Пленарна седница на ГРЕКО Комитетот, што се одржа во Стразбур.
Како што соопштија од Академијата за судии и јавни обвинители, претседателот на ГРЕКО Марин Мрчела, ја информираше седницата за своите тековни активности, а особено за неговото присуство како предавач на тркалезна маса, организирана од страна на  Академијата за судии и јавни обвинители на Република Македонија и наведе дека Македонија е позитивен пример за транспарентно промовирање на   тековните активности на  ГРЕКО, преку преведување, широко дистрибуирање на документите и адекватно  медиумско покривање на сите настани поврзани со ГРЕКО.

Во текот на седницата продолжи постапката на оценка и усвојувањето на извештаите на одделните држави членки во однос на Третиот и Четвртиот Круг на оценка, беа дадени  мислења и препораки во однос на повеќе документи кои се подготвуваат во разните тела на Советот на Европа и тоа Препораката 2019 (2013) на Парламентарното собрание за „Корупцијата како закана за владеењето на правото“ и Нацрт Препораката за заштита на “свиркачите“(њхстлеблоњерс).

Во однос на Република Македонија, на барање на шефот на делегацијата, со цел за обезбедување на компаративни искуства и евентуална експертска помош од земјите, членки на ГРЕКО,  во врска со изработката  на Методологијата за релевантен статистички систем за мониторинг на антикорупциската политика, Секретаријатот до сите делегации дистрибуираше Прашалник во однос на кој беа дадени прецизни објаснувања на самата седница.

Во поглед на Република Македонија, постапката за спроведување на Третиот Круг на оценка (во однос на инкриминациите и транспаретност на партиското финансирање, извештајот за усогласеност со зададените препораки  е навреме  испратен и се очекува датум за усвојување на конечниот извештај  за овој круг на оценка (во 2014 та година).

Во однос на Четвртиот Круг на оценка, (Превенција на корупција на пратениците, судиите и обивнителите), првичниот текст на Нацрт  Извештајот, наскоро ќе биде дистрибуиран до  Министерството за правда и до  шефот на делегацијата, а ќе биде оставен и рок за коментирање на одделните наводи од страна на релевантните домашни власти. Извештајот за оценка на Македонија за Четвртиот круг, ќе биде разгледуван и усвојуван на 62-та Пленарна седница во периодот  02-06.12. 2013-та година.

Заев: Утре нова лидерска, однесувањето на Мицкоски неодговорно

Заев соопшти дека за утре во 12 часот е закажана уште една лидерска средба во помал состав на која, како што истакна, Мицкоски ќе може да се изјасни дали е за НАТО и ЕУ, како и дали е за тоа граѓаните да одлучуваат за иднината на Македонија.

 Сите што останавме на лидерската средба сме за успешен референдум, а однесувањето на Мицкоски демонстрирано во име на ВМРО-ДПМНЕ е несериозно, неодгороно и навредливо кон сите политички субјејктки и граѓаните на Македонија, рече вечерва премиерот и лидер на СДСМ Зоран Заев по лидерската средба во клубот на пратениците.

Заев соопшти дека за утре во 12 часот е закажана уште една лидерска средба во помал состав на која, како што истакна, Мицкоски ќе може да се изјасни дали е за НАТО и ЕУ, како и дали е за тоа граѓаните да одлучуваат за иднината на Македонија.

- Ако Мицкоски е за НАТО и ЕУ требаше да седи со сите лидери тука и да носи одлуки за иднината на државата, но одлучи да избега од ова историски најважно прашање за македонската иднина, потенцира Заев. 

Утре без струја делови од Центар и Сарај

Дел од општините Центар и Сарај утре претпладне ќе остана без струја поради технички зафати во дистрибутивната мрежа, соопшти РЦУК.

Корисниците од улиците „Киро Гавриловски“ и „Славе Деловски“, како и од дел од „Елисие Поповски Марко“ во Центар нема да имаат електрична енергија од 08:30 до 14:30 часот, додека корисниците од Општиската зграда и дел од улицата „1“ во село Сарај нема да имаат струја од 09:00 до 14:00 часот. 

Изгоре возило кај Манастирец, повредени нема

 Изгоре возило кај селото Манастирец, Росоманско, повредени нема.

Пожарот го гаснеше екипа од Територијалната противпожарна единица од Кавадарци. Конандирот Илчо Богевски потврди за МИА дека се зголемува бројот на пожари во Кавадарци и Росоман.

На местото на несреќата пристигна и Итна медицинска помош. 

притисни ентер