Јанкулоска во Букурешт: Да се интензивира соработката за поголема ефикасност

Министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска учествуваше и се обрати на денешниот состанок на Комитетот на министри на Конвенцијата за полициска соработка во Букурешт, на која се дискутирани теми од значење за интензивирање на соработката, односно за подобрување на ефикасноста на полициската соработка.

Јанкулоска во обраќањето потенцира дека посебно се значајни заедничките операции кои земјите од регионот ги спроведуваат, но исто така и заедничките операции кои се спроведуваат заедно со европските земји.

Како добар пример се посочени активностите на граничните полиции кои во соработка со „Фронтек“ беа  меѓу другите земји одржани и во Република Македонија, каде што, подвлече таа, навистина се постигна еден значителен успех со оглед на тоа што заедничката операција на повеќе полиции се одвиваше на нашата јужна граница, каде што полициските службеници од различни држави постапуваа по иста методологија и покажаа висок степен на усогласеност на методологијата и стандардите по кои работат полициите.

- Беше потенцирано дека посебно е значајно земјите да ги интензивираат формите на соработка затоа што единствено на тој начин ние можеме да сме сигурни дека секогаш кога е неопходно потребно ние можеме да реагираме брзо, ефикасно да ги разменуваме информациите и со тоа да ја зголемиме нашата ефективност. Во таа смисла Република Македонија секогаш дава поддршка на новите иницијативи кои значат подобра координација на службите од регионот, изјави за МИА министерката Јанкулоска.

Во име на Република Македонија таа денеска го потпиша Договорот за полициска соработка со Молдавија.  Со тоа, нагласи, практично дополнително се прошири мрежата на институции за спроведување на законот со кој македонската полиција може да соработува. Во овој момент, информира, МВР има 18 договори за полициска соработка и осум меморандуми што само по себе значи една широка мрежа која овозможува на ефикасен начин македонската полиција брзо да добива информации и да дејствува тогаш кога е потребно. /МИА
притисни ентер