Добри сме се со ИПА, но можеме и подобро

Потребна ни е поголема координација помеѓу државните институции, изјави вицепремиерот за европски прашања Бесими.

Има поголем простор за искористување на средствата од ИПА програмите. Затоа ни треба и поголема координација помеѓу државните институции, изјави вицепремиерот за европски прашања Бесими, кој денеска го посети Министерството за животна средина.

Инвестиции во пречистителни станици, канализациони мрежи, водоснабдување , заштита на воздухот.  На патот кон Европската унија, ова се  најголемите предизвици на  земјава во делот на животна среднина. Со цел поголема искористеност на  средствата од ИПА програмите, вицепремиерот за европски прашања фатмир Бесими ги координира државните институции. Се разгледуваат тековните активности и  искуствата , но и  можностите за поголема искористеност на  европските пари.  

“Поглавје 27 е едно од најголемите и најкомплексите  поглавја и  сектор кој бара повеќе инвестици, ваквите координации ќе дадат резултат  во иднина оти нашите  најголеми предизвици се токму инвестициите  во  пречистителни станици,  канализациони  мрежи, водоснабдување , но тоа исто така е  имплементација на законските одредби од заштита на воздухот“, изјави Абдулаќим Адеми, министер за животна средина. 

37% е искористенота на  средствата од ИПА проектите. Простор за подобрување има.

“Ако се гледа  анализата на ЕУ , од споредбено со земјите кои имаат децентализиран  модел на искористување  ние сме на просек, но ние сметаме дека има потреба од појака координација и има простор за повеќе искористеност. Со поголема кординација ке бидат  повеќе средстав искористени . Ние не викаме дека состојата е идеална и дека сме најдобри но има потенцијал каде е инвестирано до сега“ изјави Фатмир Бесими, вицепремиер за европски прашања.  

Според податоците за 2007 – 2013 , од вкупно 600 милиони евра  проектите  кои се вклучени во делот на Министерството за животна средина,  се  во вредност од   115 милиони евра, од кои 15 милиони се за зајакнување на институционалните капацитети,  а останатите се инфраструктурни проекти и подобрување на животната средина.
притисни ентер