Првиот човек со неутрален пол живее во Австралија

Нори Меј Велби бил маж, па го сменил полот, но не се пронашол ни како жена. Поднел барање до судот во Нов Јужен Велс да се заведе во документите како човек со неутрален пол. Барањето на 31 мај му било одобрено!

Со тоа Австралија стана првата земја на светот која призна „трет“ пол.

Приказната на Нори меј е неверојатна!

Тој е роден како маж, направил операција за промена на полот но не се чувствувал добро ни како жена и престанал со хормонската терапија.

Денеска има женски полови органи но изгледа како маж!

Бидејќи не се чувствува ни како маж ни како жена од судот во Нов Јужен Велс побарал да биде заведен како неутрален пол, што на крајот на минатиот месец му било одобрено.

52 годишниот Нори за сиднеј Морнинг Хералд вели дека законот треба да ги опфати сите луѓе.

- Разбирливо е повеќето да се чувствуваат како маж или жена но законот не е за мнозинството, треба да се однесува на сите луѓе!/извор pressonline.rs
притисни ентер