Ќе се гради храм „Св.Нектариј Битолски“ и кино на браќата Манаки

Министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска и градоначалникот Владимир Талески денеска во Битола ги промовираа проектите за изградба на храм „Св.Нектариј Битолски“ посветен на заштитникот на градот и на киното „Корзо“ на браќата Јанаки и Милтон Манаки.

Канческа-Милевска на средбата со новинарите истакна дека проектот ќе се реализира во заштитена зона, во непосредна близина на Јени-џамија и Саат-кула, за што од Министерството за култура има целосна поддршка.
 
- Проектот произлегува од барањата на граѓаните и е во координација со Македонската православна црква. Изградбата на еден сакрален објект е од големо значење за граѓаните на Битола и за целата држава. Проектот за заштитно конзерваторски основи е завршен од НУ Завод и Музеј и е предаден на општината, посочи министерката за култура.

 Поддршка за реализација на иницијативата и изградба на храм „Св.Нектариј Битолски“  градоначалникот Владимир Талески добил и од митрополитот преспанско-пелагониски и администратор австралиско-новозеландски г. Петар.
 
- Тоа ќе биде црква која нема да плени со својата големина, туку ќе плени со својата убавина. Ќе ги побараме најдобрите мајстори со најдобри материјали, во срцето на градот да подигнат храм на нашиот заштитник, со што ќе придонесеме за надградба на духовното живеење во нашиот град, истакна битолскиот градоначалник.
 
За време на посетата во Битола министерката Канческа-Милевска беше запозната со проектот и локацијата на која ќе се гради поранешното кино „Корзо“ на браќата Јанаки и Милтон Манаки.
 
- Се радувам што Битола повторно ќе го добие автентичниот изглед на киното на браќата Манаки, во кое ќе има и музејска поставка со што светската јавност и сите посетители што доаѓаат во Битола ќе може да се запознаат со творештвото на браќата Манаки и за се што тие направиле за Македонија и за светот, истакна Канческа-Милевска и потврди дека Кинотеката на Македонија подготвува ДВД-издание за творештвото на браќата Манаки кое наскоро ќе биде промовирано.
 
За иградба на киното „Корзо“ на браќата Манаки во првата фаза ќе бидат инвестирани 30 милиони денари од буџетот на општината.  

- Реализираме проект кој им го должиме на браќата Манаки, реконструкција на киното што многу значело во минатото, но и денес. Имаме детален урбанистички план, постои проект, тендерот е завршен, а веднаш по изборите почнуваме со реализација на првата од трите фази за реконструкција на киното на браќата Манаки. Освен што ќе го задржи оригиналниот изглед на фасадата, внатре ќе има најсовремена техника и технологија, посочи Талески.
 
Изградбата на храмот „Св.Нектариј Битолски“ и на некогашното кино на браќата Манаки ќе има големо влијание врз локалниот културен развој и е еден од приоритетите на Владата и на локалната самоуправа. мт/хс/ 15:55
 

притисни ентер