Дигитална едиција на добитниците на наградата „Браќа Миладиновци“

Во Градската библиотека „Браќа Миладиновци“ во Скопје денеска ќе биде промовирана дигиталната едиција на добитниците на наградата „Браќа Миладиновци“ на Струшките вечери на поезијата.
Станува збор за дигиталната едиција на 50 наслови од 39 автори, кои за својот поетски придонес се наградени со наградата „Браќа Миладиновци“, за најдобра поетска книга меѓу две изданија на Струшките вечери на поезијата.

Минатата година беа одбележани двата големи јубилеи, 150 години од објавувањето на Зборникот на Миладиновци и 150 години од нивната смрт.

Како што информира директорот на библиотеката „Браќа Миладиновци“ Бранко Цветковски, за време на одбележувањето на овие јубилеа, дигиталниот оддел на библиотеката ветил дека ќе го реализира овој подвиг, а значењето на оваа дигитална едиција, според него, е од непроценлива вредност.

- Ова значи побрз пристап до електронската верзија на овие книги за учениците, наставниците, наставно-образовните институции, исто така и меѓу библиотеките. Едицијата ќе биде ставена на веб-страницата на библиотеката „Браќа Миладиновци“. Со тоа, таа станува и дел од сите потреби, отворен простор за пребарување и анализирање на овие многу значајни книги, кои се дел од македонското културно наследство, а без кои не може да се замисли ниту една антологија на македонската поезија, вели Цветковски.

Се работи за авторите од пострата генерација, како Матеја Матевски, Богомил Ѓузел, Влада Урошевиќ, Петре М. Андреевски, како и од помладата генерација, меѓу кои се Весна Ацевска, Никола Маџиров и други.

Според директорот на фестивалот Струшки вечери на поезијата Мите Стефоски, овој проект на скопската библиотека има големо значење за поетскиот фестивал бидејќи станува збор за најголемата награда за поетско творештво во Република Македонија.

- Го доживуваме како своевиден комплементарен проект на она што ние во претходните години го направивме со тоа што не ги преобразивме поетските книги од добитниците на наградата, туку направивме избор од творештвото на самите поети. Во претходните три години избор од творештвото на добитниците беше објавуван на англиски, француски и на германски јазик, објаснува Стефоски.

На денешната промоција во Скопје, ќе присуствуваат 29 автори од вкупно 39-те кои се застапени во едицијата. На свеченоста предвидено е обраќање на учесниците со рецитал од наградените книги.

Канцеларијата на ЕУ во Македонија додели новинарски награди за тематика поврзана со Скопје

Во рамки на манифестацијата „ Денови на европско Скопје“ организирана од дирекцијата за култура и уметност беше распишан конкурс за новинарски есеј на темата „Тебе, граду мој“ како повод на 75 годишнината од ослободувањето на Скопје.

На конкурсот пристигнале 12 текста, а преку формирано жири, за најдобри беа избрани есеите на Тони Цифровски, Анита Никушева и Тони Димков. Наградите беа доделени од страна на евро амбасадорот Самуел Жбогар, а манифестацијата беше одржана во просториите на ЕУ Инфо центарот.

Стечајците од ОХИС бараат исплата на платите

Ќе продолжи ли Екоцентар 97 да го чисти хемискиот отпад од Охис, денеска одлучува Собранието на доверители.

Со мирен протест бившите вработени  бараат тоа да не се дозволи.

Сметаат дека фирмата нема доволно капацитет да ја извршува работата, бидејќи не успеале во рокот кој сами си го задале да ги дислоцираат токсичните отпади.Бараат да се одбере друга фирма, а парите кои ги добила Екоцентар 97 да се вратат.

Станува збор за околу 2 милиони евра, пари кои се доволни за исплата на годишна плата за илјада охисовци.

„Сами си назначија рок дека ќе дислоцираат и но штом не е направено значи не се професионални.Може да се каже фирмата сметаме дека не е професионална толку за вакви хемиски дејанија, а нас не чуди незавршена работа, а пари им се префрлени, мислиме дека треба да вратат и да влезат во стечајна маса и да се поделат на бившите вработени.“,вели Драгољуб Цветковски, стечаец од ОХИС.

Последниов период Охис често е во фокусот на јавноста, особено по инцидентот кој се случи пред извеен период кога се излеа вода со која се чистел метил акрилатот.

Надлежните дури и ги отворија портите на Охис, со цел да уверат дека нема простор за паника.

Македонија се вклучува во глобалната битка за намалување на ефектите од климатските промени

Природата не предупредува дека имаме се помалку време, ние политичарите имаме обврска активно да креираме поздрава животна средина.

 Ова го истакна шефот на државата Стево Пендаровски на конференцијата посветена за борбата со климатските промени под мотото „Не игнорирај, реагирај“.

Откри дека пред да ја потпише Стратегијата за одбрана ја вратил за да биде дополнета со мерки за еколошка безбедност. Следниот месец за прв пат пред членовите на Советот за безбедност главна тема ќе биде токму животната средина.

Заканите од климатските промени се сериозни. Се претпоставува дека средната годишна температура ќе се зголеми за 2 степени до 2050 а врнежите ќе се намалат за дури 25 отсто до 2100 година. Британската амбасадорка во земјава Рејчел Галовеј повика на итна реакција од секоја единка за, како што го нарече, овој негативен феномен.  

Од министерството за животна средина, пак, потенцираа дека со сите преземени активности целта е до 2030 година да ја намалат емисијата на CO2 за 30 отсто.

притисни ентер