Македонски балетски уметници на гала-концерт за јубилејот на нивните колеги од Србија

Македонски балетски уметници вечер ќе гостуваат на гала балетски концерт во Народно позориште во Белград, по повод 50 години постоење на Здружението на балетски уметници на Србија.

Како што соопшти МОБ, во првиот дел од концертот ќе настапи македонската солистка Ивана Коцевска која со солистот Јован Веселиновиќ од Србија ќе одигра адаџо од балетската претстава „Самсон и Далила“.
 
Во вториот дел од концертот белградската публика ќе види адаџо од  претставата  „Шехерезада“ со настап на првенката на МОБ Александра Мијалкова и солистот Васил Чичијашвили од Грузија.
 
Здружението на балетски уметници на Србија е единствено репрезентативно и врвно еснафско здружение во сферата на уметничкиот танц во Србија. Основано е во 1962 година. Во својот состав опфаќа професионални танчари, кореографи, балетски педагози, репетитори, критичари и теоретичари, со цел заштита на заедничките интереси, унапредување на професијата, презентации и афирмации на уметничкиот танц.
притисни ентер