Скопскиот аеродром најдобар во Европа

Скопскиот аеродром Александар Велики е најдобар во Европа по квалитетот на услугите во категоријата до 2 милиони патници.


 
 Наградата ја доделува Меѓународниот аеродромски совет , а признанието  за 2012 , е добиено врз основа на одговорите од патниците  за квалитетот на услугите  -  љубезноста , времето за пасошка контрола , хигиената, аеродромските услуги.  Доказ за  успехот е и постојаниот раст на патници кој лани изнесувал над 900 илјади велат од компанијата.   
„Нашата цел е да достигнете патници  од еден милион во 2013 година “ изјави Мурат Орнекол, главен оперативен директор на холдингот ТАВ аеродроми.
  
Од скопскиот аеродром  моментално има летови до  27 дестинации, а мината година патниците најмногу патувале преку Виз ер, а најфреквентна дестинација  бил градот Цирих. Најмногу летови  биле реализирани на 23 декември, дури 46, а најмногу патници  47 46  на 4 август. Министерот за транспорт и врски,   Јанакиески   изјави дека наградата е резултат од на реализација на проект за модернизација на аеродромот, а задоволна е и министерката за внатрешни работи за високите оцени на пасошката контрола.  
 
„Владата направи сериозен чекор во развојот на воздухопловството што подразбираше изградба на нова терминална зграда, паркинг простор, карго-терминал и други објекти. Посветено работиме на привлекување на нови ниско- тарифни авио компании и ќе продолжиме во насоката, Владата да помогне во плановите на ТАВ Аеродроми, бројот на патници за оваа година да достигне еден милион, имајќи предвид дека капацитетот на аеродромот е четири милиони патници“,  изјави Миле Јанакиески, министер за транспорт и врски
 
„Аеродромот доби високи оценки за времето на чекање на пасошките контроли, љубезноста, услугата како и чувството на сигурност и безбедност. Во 2012 година аеродромот го посетиле 840 илјади патници од кои 200 илјади странски државјани. Ме радува и фактот што и лицата од соседните земји, заради квалитетот, ги користат услугите на нашиот аеродром“,  изјави Гордана Јанкулоска, министер за внатрешни работи.
 
Признанието е добиено во конкуренција од 275 аеродроми, а наградите  се доделуваат во 4 категории, најдобар аеродром во регион, најдобар аеродром во регионот, со помалку од 2 милиони патници, по големина и најзначајно подобрување.
 
притисни ентер