Ел Масри по затворот доаѓа во Македонија - доби 60 000, ќе бара уште 50 000 евра!

Македонија веќе е обврзана да му исплати 60 000 евра со пресудата од Европскиот суд за човекови права. Масри ја тужи Македонија и во граѓанскиот суд во Скопје - бара 50 000 евра отштета.

Македонија ќе му ги исплати на Калед Ел Масри 60те илјади евра кои Европскиот суд за човекови права му ги досуди како отштета. Меѓуресорската комисијата составена од првите луѓе во македонското правосудство од денеска да започна со анализа кои мерки да ги преземе за да ја изврши изгубената пресуда во Стразбур. На следниот состанок во јуни се очекува да се дефинираат конкретни мерки и заклучоци- потврди владиниот агент во судот во Стразбур Костадин Богданов
 
 - Стразбур не предлага ништо, остава на самите држави да ги преземат мерките затоа постои и оваа меѓу ресорска комисија, изјави Костадин Богданов, владин агент во Европскиот суд за човекови права.
 
- Треба да се преземат индивидуални и општи мерки за корегирање на состојбата за сите повреди. Под индивидуални мерки  подразбираат да се доведе апликантот во состојбата во која бил претходно, да се репарира на некој начин. Под општи мерки подразбираат мерки за да не се повтори истата и слична ситуација.
 
 Големиот судски совет во Стразбур во декември донесе пресуда со која утврди дека Македонија му ги прекршила човековите права на Ел Масри кога во 2003та го уапсила, задржала и предала на агенти на ЦИА. Според пресудата Македонија извршила тортура врз Масри, му ги попречила правото на слобода, на приватност и семеен живот и правото на постоење на ефикасни правни мерки.

Ова е прва пресуда за тајните активности на ЦИА во која е докажано дека една држава прекршувала човекови права при нелегалните активности на агенцијата

Масри ја тужи државата и во граѓанскиот суд во Скопје каде бара 50 илјади евра отштета. Тој во моментов е во германски затвор каде одлежува казна за физички напад на градоначалникот на Улм.

Според сознанијата на адвокатскиот тим до крајов на месецов би требало да ја одлежи казната по што ќе да дојде во Македонија да сведочи.
притисни ентер