Анкета за јавното мислење: Една година како Сојузник на НАТО

НЕКСУС Граѓански концепт спроведе истражување во кое се фокусираше на перцепциите на јавноста за НАТО, генералниот сентимент кон Алијансата и запознаеноста со активности кои таа ги спроведува во државата.  

Целта на оваа анкета e да се види „Какво е јавното мислење на граѓаните на Македонија во однос една година членство во НАТО Алијансата?“

За потребите на ова истражување, анкетата беше спроведена од страна на М-Проспект - агенција за истражување на јавното мислење, и тоа на репрезентативен примерок од 1.000 испитаници, постари од 18 години, со маргинална грешка од +/- 3% со ниво на доверба од 95%. Опфатени беа сите осум статистички региони, притоа земајќи ја предвид распределеноста по рурални и урбани средини.

Од 1.000 испитаници, 50,3 % беа машки, а 49,7 % женски, од аспект на етничката застапеност 70,8% од испитаниците беа Македонци, 24,1% беа Албанци, а другите етнички групи беа застапени со 5,1 %. Според местото на живеење, руралната популација беше застапена со 38,7%, додека урбаната со 61,3 %.

Оваа анкета е дел од проектот насловен: „Една година како сојузник на НАТО: Анкета за јавно мислење“, спроведуван од НЕКСУС Граѓански концепт и поддржан од Одделот за јавна дипломатија на НАТО во Брисел“.

Графикон 1

Дистрибуцијата на одговори покажа дека мнозинството (40,3%) сметаат дека доволно добро ја познаваат, наспроти третина (33,2%) кои кажуваат дека малку ја познаваат. Додека пак, (13,6%) сметаат дека многу добро ја познаваат организацијата. Жените, за разлика од мажите, многу помалку ја познаваат организацијата. 39,2% од жените одговориле дека малку ја познаваат, додека овој одговор го дале 27,2% од мажите.

Етничките Албанци, за разлика од етничките Македонци покажуваат поголемо познавање, односно 27,4% од етничките Албанци одговориле дека многу добро ја познаваат, наспроти 9% од етничките Македонци кои го дале истиот одговор. Се забележува дека оние со повисок степен на образование повеќе истакнуваат дека ја познаваат доволно добро.

Графикон 2

Повеќето испитаници гравитираат кон позитивно мислење за членството во НАТО. Повеќе од половина (50,7% акумулирано Целосно се согласувам и Донекаде се согласувам) сметаат дека е позитивна работа членството во НАТО. Додека пак, (28,9% акумулирани Донекаде не се согласувам и Воопшто не се согласувам), не сметаат дека е позитивна работа за нашата земја. Повеќе од две третини (71,8%) од етничките Албанци се согласуваат дека членството е позитивна работа, наспроти 42,1% од етничките Македонци.

Графикон 3

60,4% од испитаниците целосно или до некаде се согласуваат дека Македонија треба да брани друга земја на НАТО доколку биде нападната. Додека пак, 15,9% воопшто не се согласуваат со ова прашање. И овде процентот на согласност е поголема кај Етничките Албанци во однос на Етничките Македонци (46,1% наспроти 26,6%).

Графикон 4

Додека пак, на прашањето „Доколку некоја друга членка треба да ја брани Р.С. Македонија ако биде нападната“, овој процент се зголемува, односно 74.4% од испитаниците целосно или до некаде се согласуваат дека другите земји членки треба да ја бранат нашата држава доколку биде нападната однадвор.

Графикон 5

Мнозинството испитаници (64,5%) целосно или донекаде се согласуваат дека членството во НАТО ја зголемува безбедноста и стабилноста во земјата.

Поизразена согласност на ова прашања изјавуваат етничките Албанци, односно 50,6% целосно се согласуваат, наспроти 28,7% од етничките Македонци кои го дале истиот одговор.

Графикон 6

Телевизијата е главен извор за информирање за актуелни случувања во земјата и светот (44,8%). Повеќе од четвртина (28,7%) пак, се информираат преку социјалните медиуми. Весници преку интернет се извор за информирање на 14% од граѓаните кои учествувале во оваа aнкета.

Хамилтон конечно дојде до пол позиција и шанса за стота победа

Британецот Луис Хамилтон (Мерцедес) беше најбрз во денешните квалификации за ГН на Унгарија, 11 -та трка на Светското првенство во Формула 1.

Неговиот тимски колега, Финецот Валтери Ботас, го имаше второто квалификациско време. Трет беше Холанѓанецот Макс Верстапен (Ред Бул), лидер во генералниот пласман, а четвртиот резултат го постигна Мексиканецот Серхио Перез (Ред Бул).

Во генералниот пласман, водечкиот Верстапен има 185 бодови, потоа Хамилтон со 177, додека на третото место е Британецот Ландо Норис (Мекларен) со 113 поени.

Две езера во Аргентина станаа розови, научниците загрижени (ВИДЕО)

Две езера во крајбрежниот регион Патагонија во Аргентина станаа флуоресцентно розови поради сеуште необјасниви феномени за кои локалните екологисти стравуваат дека можат да бидат предизвикани од индустриска контаминација.

Езерата, лоцирани во близина на индустриски парк во предградието на аргентинскиот град Трелев, се наоѓаат на прашлива рамнина Патагонија. Во објавите на официјалната веб -страница на општина Трелев стои дека службениците на таа општина неодамна наишле на камион кој фрла отпад во одводот.

Властите дале спротивставени мислења за локалните медиуми дали е ненадејна промената на бојата на езерото, но еколозите се многу загрижени.

Локалниот активист Пабло Лада, член на аргентинската Национална еколошка мрежа (РЕНАЦЕ), за Ројтерс изјавил дека ова потенцијално може да се должи на бојата додавана на ракчињата што се одгледуваат во близина, за да ја добијат нивната типична розова нијанса.

„Мислам дека оваа розова лагуна открива колку лошо се постапува со отпадот во близина и во самото езеро“, рече Лада.

Локалните и регионалните службеници за заштита на животната средина ги истражуваат причините и потенцијалните оштетувања на езерата, но сеуште немаат донесено заклучоци.

Научниците се обидуваат да го спречат изумирањето на белите носорози, останале само две женки

Екипа од меѓународни научници кои работат на изнаоѓање начини за што побрзо спасување на редок вид на северен бел носорог, велат дека постигнале напредок со производство на уште три ембриони.

Конзорциумот BioRescue, предводен од професорот Томас Хилдебрант од Лајбниц институтот за зоолошки градини и диви животни во Германија, соопштил дека овој месец се произведени уште три ембриони од подвидот на носорогот, со што вкупниот број живи ембриони се искачил на 12.

Научниците зеле јајца од една од двете преостанати женки од северниот бел носорог во паркот за диви животни во Кенија. Замрзнатите сперматозоиди од двајцата мртви мажјаци биле користени за оплодување, и велиот експеримент е направен во италијанска лабораторија.

Два од трите нови ембриони се произведени со користење на семето на северниот бел носорог, чиј генетски код служи за сите постоечки ембриони.

Сепак, третиот ембрион е произведен откако семето на Ангалифу, носорогот што живеел во Сафари паркот Сан Диего, а почина во 2014 година, е користено за прв пат.

Сегашниот план е да се создаваат повеќе ембриони на секои три до четири месеци, а тие наскоро ќе бидат всадени во сурогат мајки, женки на јужниот бел носорог, за да се спречи изумирањето на северната варијанта на белиот носорог. Тоа е потфат кој започнал во 2019 година.

притисни ентер