Анализа на „Фајнанстинк“: Бизнис секторот со резерви за владините економски пакети

Ниската реализација на мерките од економските пакети, ја разнишува довербата на инвеститорите.

Бизнисот со резерва ги прима најавените економски мерки за ублажување на последиците од Корона кризата и поради несигурноста од развојот на пандемијата, покажува истражувањето на невладината Фајненс тинк.

Според анализата, првиот пакет мерки не само што не ги ублажил штетите, туку го продолжил падот на економијата. Вториот пакет мерки влеал доза на доверба во економијата, додека последните два бизнисот ги примил со резерва.

„ Неколку дена пред објавување на четвртиот пакет е објавена и реализацијата на мерките од претходните неколку пакети. Претпоставуваме дека пазарот ја зеде во предвид ретроспективата на реализацијата на мерките и реагираше соодветно, значи не ја прифати или се уште чека како ќе се развива реализацијата на четвртиот пакет. Бидејќи следува ребаланс, законски решенија, па потоа компаниите треба да поминат критериуми за да ја добијат таа финаскиска поддршка.“ истакна Бојан Србиноски, Фајненс тинк

Мерките се добро структурирани, вели Србиноски но најважна е нивната реализација. Во тој поглед Владата мора да биде поефикасна, сугерираат од Фајненс тинк. Внимателно да се таргетира кои сектори ќе бидат помогнати.

„ Секако дека Владата рационализира сега, бидејќи ограничен е буџетот и мора да таргетира внимателно кои ќе добие финансиска поддршка, а кои нема да добие, но мора тоа да оди побрзо затоа што веќе некои компании ќе почнат да одлучуваат и на долг рок целосно да ги затворат своите капацитети .“ изјави Бојан Србиноски, Фајненс тинк

Институтот ги анализирал реакциите на пазарот на капитал во време кога се објавувувани економските пакети. Оттаму, субвенционирањето на платите ја издвојуваат како мерка која дала најдобри резултати.

МВР: Санкционирани 194 мотоциклисти

Вкупно 194 мотоциклисти санкционира полицијата во текот на вчерашниот за време на зајакнатата контрола на територијата на Република  Македонија.

Од нив, 58 управувале мотоцикл без да поседуваат возачка дозвола, односно потврда за положен возачки испит, 10 мотоцикли биле нерегистрирани, 107 мерки се преземени за неносење заштитна кацига, а девет мотоцикли се времено одземени поради техничка неисправност и непродолжена важност на сообраќајната дозвола повеќе од шест месеци.

Според МВР, најголем број од санкциите се изречени на територија на СВР Велес – 43, СВР Битола – 30, СВР Струмица – 28, СВР Тетово – 25…

-Засилените акциски контроли продолжуваат и во наредните денови. Сите учесници во сообраќајот да ги почитуваат сообраќајните правила и прописи и заеднички да придонесеме за побезбедни патишта, апелира МВР.

Одбележани 108 години од Тиквешкото востание

Сто и осум години од Тиквешкото востание беа одбележани денеска во Кавадарци, со положување цвеќе пред споменикот во паркот „Полана".

Историчарот Петре Камчевски потсети дека востанието кое започнало на денешен ден во 1913 година, било израз на револт против насилствата, теророт, убиствата и силувањата што ги извршиле тогашните српски воено-административни власти врз населението во Тиквешијата, во време на интерегрумот меѓу Првата и Втората балканска војна.

Востанието започнало со пукање врз чиновниците, офицерите, жандармите и другите претставници на српската власт во Кавадарци. За кратко време биле ослободени Кавадарци, Неготино, Ваташа, Криволак и уште 50-сетина населени места во Тиквеш. Востаниците имале свој штаб кој го сочинувале војводи и револуционери од времето на Илинденското востание. На востаниците им пристапиле и четите на Васил Чакаларов, Петар Чаулев, Милан Ѓурлуков, Христо Чернопеев, Ѓакон Евсатиј и други и нивниот број изнесувал повеќе од 1000 борци. Во Кавадарци било симнато српското знаме и било поставено Револуционерното тиквешко знаме од 1903 година на кое пишувало „Слобода или смрт", а под него "Тиквешки револуционерен округ".

По 7 дена, на 25 јуни голема српска војска предводена од Василие Трбиќ, а во чиј сосстав имало и неколку башибозучки дружини како на Јаја Ага Малиќ, Јован Долгачот, Јован Бабунски и други, успеале по големи борби да ги потиснат востаниците од Кавадарци, Неготино, Ваташа, а овие заедно со голем збег од народ, морале да се повлечат кон селата под планината Кожув.

– Српските воени власти жестоко се справиле со населението, биле убиени 545 луѓе според извештајот на Карнегиевата комисија, 1000 куќи и дуќани биле запалени, 2700 луѓе биле затворени, а повеќе од 10000 биле приморани да ги напуштат своите домови и да емигрираат во Бугарија. Најмогу жртви имало во Неготино-117, Бохула-44, Ваташа-37, Кавадарци-25, Прждево 35 и слично. Причините за Тиквешкото востание и последиците од него, претставуваат најголемиот злостор врз народот од овој крај во поновата историја на Тиквешијата, нагласи Камчевски.

Изречени 627 санкции за пребрзо возење

Вкупно 627 возачи се санкционирани во текот на вчерашниот ден за возење со брзина над дозволената, соопшти Министерството за внатрешни работи по спроведената зајакната акциска контрола на територијата на Република Македонија.

Од нив, 135 се движеле со брзина над 50 километри на час повеќе од дозволеното, а 16 возилa се движеле со дури над 70 километри на час повеќе од дозволената брзина.

Најголем број од санкциите се изречени на територија на СВР Штип – 89, СВР Охрид – 85 и СВР Тетово – 74.

-Засилените акциски контроли продолжуваат и во наредните денови. Сите учесници во сообраќајот да ги почитуваат сообраќајните правила и прописи и заеднички да придонесеме за побезбедни патишта, апелира МВР.

притисни ентер