АХВ отстапи на користење уште две автоматски прскалки за дезинфекција на возила

Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ), денеска им отстапи на користење уште две автоматски прскалки за дезинфекција на возила на Министерството за внатрешни работи и на Царинската управа.

Како што информира АХВ, МВР ќе ги постави прскалките во касарната во Ѓорче Петров, а Царинска управа на граничниот премин Табановце.

-Минатата недела, покрај дел од средствата за еднократна заштита, исти вакви автоматски прскалки за дезинфекција на возила, АХВ отстапи на користење на Дирекцијата за заштита и спасување. Опремата е во фукција и се користи за автоматска дезинфекција на возила на влезот/излезот на општините Дебар и Центар Жупа, потсетуваат од АХВ.

Како одговорна институција за безбедноста на храната и здравствената заштита и благосостојба на животните, АХВ, порачуваат, посветено работи и на активна едукација на граѓаните и компаниите за тоа како треба да се постапува со храната, во услови на прогласена пандемија со вирусот КОВИД 19.

-Од почетокот на кризата досега, како општествено одговорна институција, АХВ подготви и преку медиумите објави препораки за постапување на бизнисите и операторите со храна во време на пандемија со коронавирусот, за безбедно подготвување храната во домот, препораки за потрошувачите за начинот на органзирање и безбедно пазарење во време на пандемија. На интернет страницата на АХВ – www.fva.gov.mk – банер Препораки КОВИД 19, операторите со храна и граѓаните може да се информираат за донесениот сет на мерки за обезбедување безбеден и непречен проток на стоки и животни, засилените вонредни контроли кои ги спроведува Агенцијата во овој временски период, како и за начинот на функционирање на институцијата со странките во услови на прогласена пандемија, порачуваат од АХВ.

притисни ентер