ААА: Полицијата денеска го спречи правото на протест

Денес, кога беше предвидено да се одржи најавениот мирен протест против одлуката на монтираниот процес „Монструм", полицијата на Оливер Спасовски се погрижил да го спречи овој протест и, дури, со таквото спречување, да провоцира несразмерни инцидент.

Така, и покрај барањето на организаторот, семејството на казнетите во случајот „Монструм", кои претходно го информирале Министерството за внатрешни работи за организирање на протестот, полицијата – со големо засилување со блиндирани возила и специјални единици – не им го допушти патот и така ги спречи протестантите да стигнат до нивната дестинација.

Како што знаеме, секаде во светот протестантите се тие кои го одредуваат местото на одржување на протест и во секоја демократска држава на светот тие, освен информирање на полицијата, немаат никаква друга обврска.

Затоа, за коалицијата Алијанса за Албанците & АлтернАтивА денешната сцена на скратување на правото за протест е уште еден доказ дека по падот на режимот Груевски-Ахмети, на повидок е новиот режим Заев-Ахмети. Исто како и бандите на Груевски некогаш, така и денес полицијата, на место да биде на страна на граѓаните, таа ги спречи граѓаните во нивното слободно изразување на јавно мислење и на правото за мирен протест. А оваа појава се именува само како диктатура. Ни помалку ни повеќе. За потсетување, вакви сцени денес може да гледаме само во Белорусија, Венецуела и Русија. А дали оваа зборува за нови сојузници на овој режим или пак ова е само вежбање врз грбот на Албанците, тоа треба да го објаснат тие кои ја користат полицијата на народот против народот.

Како и да е, пратениците на коалицијата Алијанса за Албанците & АлтернАтивА денес беа таму за подржување на протестот и без никаква друга претензија. Дури, како што можевме да видиме, тие помагаа во смирување на тензиите, останувајќи таму заедно со народот и со правото на народот.

Сепак ние сме убедени дека во Северна Македонија сменети се само актерите, додека сценариото и сценаристите остануваат исти. Затоа, како што го уривавме режимот Груевски-Ахмети, ни преостанува да го урнеме и овој режим, бидејќи немаме друг спас од диктатурата.

Коалиција Алијанса за Албанците – Алтернатива

По координативната средба кај Џафери , за утре е закажана собраниска седница

На Координативната средба беа присутни координаторите на пратеничките групи на СДСМ, ДУИ, ВМРО – ДПМНЕ и претставникот на политичката партија Левица,се наведува во соопштението од Собвранието.

Вонредната координативна средба ја свика претседателот на Собранието во насока на деблокирање на целокупната работа на Собранието, вклучително и работата на работните тела, со оглед на тоа што работата на дел од матичните работи тела е закочена повеќе од 5 месеци. Премисата беше наговестена во изјавите на сите политички чинители изминативе денови. Координаторите на СДСМ и ВМРО – ДПМНЕ го известија претседателот за кои точки е постигната согласност за деблокирање.

Претседателот нагласи дека не смее да има приоретизирање на одредени точки затоа што лидерите на политичките партии се договориле за тоа надвор од Собранието, работата на Собранието треба да се деблокира на секое ниво и сите политички партии треба да ја напуштат праксата на заложништво на процесот на усвојување закони, немање кворум заради оправдани здравствени причини на пратеници поврзани со КОВИД – 19 пандемијата, или поднесување на огромен број амандмани по еден закон, оптоварувајќи ја и службата на Собранието а не само законодавниот процес. Претседателот нагласи дека, праксата на условување не оди во прилог никому. Претседателот е одговорен за почитување на Уставот и Деловникот, за зачувување на дигнитетот на Собранието. Собранието е државна институција, треба да се работи на тој начин и во работата не смее да има ултиматуми.

Заклучокот од Координативната средба е дека утре (15 април), Собранието продолжува со работа по 32 седница, додека за натамошната динамика на работа, ќе се координираат дополнително.

Франција ќе ја дава вакцината Johnson & Johnson само на постари од 55 години

Вакцината „Џонсон и Џонсон“ против ковид-19 во Франција ќе им се дава само на луѓето постари од 55 години, како што е случајот со „АстраЗенека“, во која што владата сè уште има „доверба“, објави АФП.

Вакцината на производителот беше прекината во Соединетите Држави и Јужна Африка поради ретка појава на тромбови, по што лабораторијата ја одложи испораката на вакцината за еднократна употреба во Европа, четврта по ред одобрена од ЕМА во ЕУ.

ЕМА ќе објави нова проценка на таа вакцина следната недела.

"Ја примивме првата пратка од таа вакцина. Околу 200.000 дози пристигнаа на почетокот на неделата и ние само ја дистрибуираме до матичните лекари и аптеките", рече владиниот портпарол Габриел Атал.

„Очигледно, ќе ја дистрибуираме и администрираме под истите услови како и вакцината АстраЗенека, т.е. на возраст над 55 години“, истакнал Атал.

Оваа вакцина, продолжи тој, „покажува многу добри резултати и ефикасно штити од тешки форми на болеста“.

Уште една срамна реакција на ЗНМ, а првите нивни лица мораат веднаш да си дадат оставка!

ЗНМ ги премина сите црвени линии на колегијално но истовремено и правно толкување на позитивните законски прописи. Господо од ЗНМ, прочитајте го Законот за Медиуми чл.2 став 1 и став 3, и прекинете да ја замајувате јавноста!

Денес екс колегата Горан Трпеноски доби пресуда од граѓанскиот суд за тужбата за надомест на нематеријална штета за претрпен страв и душевна болка како и за спреченост на правото за информирање при известувањето од организираниот напад на Собранието на 27 април 2017, поднесена во функција на новинар на порталот SDK.mk

Да немаме дилема, сите оние кои беа во Собранието на 27 Април МОРА да добијат нематеријална штета за вистински претрпениот страв, но ќе мора да се најде друга основа за исплата на истата. Канал 5 му дава потполна поддршка на колегата Трпеноски, но и на колешките Мрѓа и Стојановска - зарем мора да постоја видливи рани на нивните тела за да правосудниот систем сфати дека многу колеги доживеаја трауми, и за тоа МОРА да добијат било каква сатисфакција.

Но, за жал, а пред се поради неразумноста на ЗНМ во минатото, образложението на судот е 100% точно од причина што порталите не се вметнати во правниот промет на Македонија, особено не во Законите кои се посветени и ги регулираат медиумите па така Законот за Медиумите член 2, во став 1 и став 3, јасно предвидува кој се е медиум:
И се вели:
Став 1. Медиуми се средства за јавно информирање, односно каков било вид на комуникација како весници, магазини, програми на радиото и телевизијата, телетекст и други средства за дневно или периодично објавување на уреднички обликувани содржини во пишана форма, звук или слика, со цел да се информираат и задоволат културните, образовните и другите потреби на пошироката јавност. Медиуми не се билтени, каталози и други форми на публикации, независно од средството за објавување, наменети исклучиво за огласување, образовниот систем или за деловна коресподенција, за работата на трговските друштва, установите, здруженијата, политичките партии, државните и судските органи, јавните претпријатија, правни лица со јавни овластувања и верските организации. За медиуми не се сметаат и весниците и билтените на образовните институции, “Службен весник на Република Македонија“, публикациите на единиците на локалната самоуправа, плакатите, летоците, проспектите и транспарентите
Став 3: Издавач на медиум е физичко или правно лице кое врши дејност на издавање на печатен медиум, или емитување на радио и телевизиски програми (радиодифузери);

За да ја потсетиме јавноста во 2013 год. кога се носеа двата Закони поврзани за медиумите ( Закон за Медиумите и Законот за Аудио и аудиовизуелни медиумски услуги ), најголеми противници за да порталите бидат вметнате во регистарот , а не регулирани во овие горепосочени Закони беа токму ЗНМ и нивните „пријателчиња“ СЕММ и Синдикатот. Притискаа на сите „страни“ само за да не бидат дел од Законската регулатива, нешто што сега им се враќа како „каменот од блиску доаѓа“.
И сега кога судот постапува по словото на Законот, а што наскоро ќе постапи и по словото на законот за една кабелска ТВ која има врска со Кабелски ооператор, судството - не чини!

Затоа, нашата компанија бара промптна оставка од нелегитимниот Претседател на ЗНМ , Младен Чадиковски кој долго време беше и прв човек на информативната редакција на ТВ24, нешто што е етички бесмилсено и беспредметно дури да се спомене а камоли коментира , и директорот на ЗНМ , кој беше и Директор на ова исто „здружение “ во 2013 год. , Драган Секуловски, со цел новинарската фела конечно да се врати во рацете на професионалците, и пред се за да не ни се случуваат вакви формално-правни коректни пресуди, но етички - не.

Соопштението на ЗНМ

притисни ентер