Историските разговори доаѓаат во чувствителен момент за Тајван, односно пред тамошните избори во чија кампања преовладува антикинеска пропаганда.

Кина тврди дека има суверенитетот над Тајван веќе 65 година.

односите меѓу двете страни почнаа да се подобруваат откако тајванскиот претседател Ма ја презеде функцијата во 2008 година.

Владата на Кина се заканува дека ќе употреби воена сила против Тајван доколку се обиде да добие целосна независност.

Датум на објава: среда, 04 ноември 2015 во 10:27
Гоце Герасимовски

коментари

остави коментар