Од управата за имотно правни работи велат дека компаниите во последните 6 години значително го почувствувале олеснувањето од 30 отсто при трансформација на земјиштето од државно во приватно.

„Приватизацијата на компаниите има повеќе стар ефект, не само како зголемување на вредноста на компанијата туку тоа земјиште може да се стави и под хипотека со цел да се обезбеди финансиска поддршка од банките. Земјиштето може да се искористи и за зголемување на производствените капацитети и создава можност за нови вработувања изјави Зоран Крстаноски, директор на Управата за имотно-правни работи.

Од 1 до 10 ноември сите што имаат нерешен имотно правен проблем ќе може да ја искористат акцијата притисни црвено копче.
Ќе бидат дополнително контактирани од наша страна, ќе се закажуваат термини за заеднички средби и ќе се разгледуваат конкретни проблеми. На тој начин Управата и понатаму останува отворена за средби  и консултации  со сите граѓани и правни лица кои имаат имотно-правни проблеми, изјави Крстаноски.

Над 500 компании поднеле барање за приватизација на земјиштето до управата за имотно правни работи на Гази баба. Половина од нив се решени при што сопствениците и официјално станале газди на сопствената парцела.

коментари

остави коментар