Под ваков голем притисок од медиумите и јавноста дека треба да биде остра со Грција -  Меркел заминува на соостанокот на кој ќе се одлучува за судбината на Грција – ситуација која и го стеснува просторот  за договор со Ципрас.

Германија  предупредува на потенцијалната опасност од пропаѓање на еврото доколку на грчката делегација премногу и се попушти посебно во строгите мерки за штедење.

За ваквиот свој став денеска беше остро критикувана од претеседателот на Европската комисија Јункер на заседанието на Европскиот параламент во Стразбург кој ја обвини дека сака исфрлање на Грција од еврозоната по секоја цена.

- Некои отвроено или прикрино работат на исклучување на Грција од еврзоната. Грците  е голема нација и да се исфрлат од еврозната или дури и од ЕУ е нешто што никој не треба да го посакува - рече Јункер.

Тој иако директно не спомена кому му се обраќа зборувајќи на германски јазик пораката јасно  ја упати до германскиот министер за финансии Шојбле.

Од друга страна нејзините европски партнери  како Франција очигледно сакаат договор со Грција и се подготвени на отстапки. Но Меркел има и свои подржувачи – холандскиот премиер чиј министер за финасии раководи со еврозоната изјави дека без реформи Грција треба да се прости од еврото.
Мгс тон Мгс тон марк рут премиер на холандија

- Нашата позиција за Грција е дека се потребни реформи. Тие мора да штедат пари за да заздрават економијата на долг рок но тие бегаат од тоа свикувајќи рефрендум и прекинувајки ги преговорите. Тоа не може така - вели Марк Рут, премиер на Холандија.

Во ваков амбиент Ципрас и новиот министер за финансии најавиваат дека ќе бараат намалување на долгот за 30 проценти. Во првата изјава дадена по изборот грчкиот министер за финаниси изјави дека нема договор по секоја цена.

- Грција нема да се согласи на неспроведлив договор со кредиторите, изјави грчкиот министер за финансии Евклид Цакалотос.

Засега никој со сигурност не може да го предвиди развојот на настаните. Грчките банки се уште не се отворени а светските медиуми во анализа за еконосмкото рпопагање на Грција откриваат детали за неверојатните даночни и други измами поради кои државната каса била пустошена. 

Еден од најлудите примери е „островот на слепите“. Станува збор за островот Закинтос, каде од  680 жители дури 498 биле регистрирани како слепи – што носи парични бенефиции – 724 евра помош секој втор месец, како и попусти на разни нешта.  Слична била и ситуацијата со инавлидите и со пензиите ...Датум на објава: вторник, 07 јули 2015 во 14:40
Соња Поповска Петрушевска
Обновено во: 22:29

коментари

остави коментар