Контрирале силен ласер со чија помош треба да се исчисти Земјината орбита од насобраниот отпад. Над орбитата моментално се наоѓаат околу 3000 тони отпад, што можеме да го споредиме со 1500 автомобили.

И најмалиот дел претставува опасност за секој сателит, но и за идните патувања во вселената. Самиот ласер во почетокот беше слаб, но здружението на јапонските истражувачи „RIKEN” сака да го монтира на телескоп вграден на Меѓународната вселенска станица (ISS).

Бидејќи е конструиран брзо да открива било каква трага на светлина, лесно може да го воочи и најмалиот предмет од кој се одбива светлина. Исто така од истражувачкиот центар би направиле и ласерски топ кој брзо и лесно би го чистел отпадот. Иако идејата можат многу брзо да ја остварат, сепак чекаат политичка одлука од светските влади.

„Сите денеска се плашат од наоружување во вселената. Мислат дека, доколку се решиме од отпадот, тогаш многу лесно може да се префрлиме и на функционалните сателити“ – изјави Дон Кеслер од НАСА.

Датум на објава: вторник, 09 јуни 2015 во 12:24
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар