Незири, соопшти ресорното Министерство, нагласил оти  Македонија ги поздравува досегашните турски инвестиции во земјава и очекува нивниот број да се зголемува во наредниот период, истовремено охрабрувајќи ги и македонските компании да инвестираат во Турција.

- Владата на Република Македонија е секогаш на располагање за разговор и решавање на тековните проблеми за да се создаде подобар инвестициски и деловен амбиент, посочил Незири, кој е почесен претседател на МАТТО од македонска страна.

Министерот за економија информирал дека законската регулатива се креира во насока на подобрување на инвестициската клима во земјата, а ревизијата на Договорот за слободна трговија меѓу двете земји бара посебно внимание со оглед на преголемата разлика во индустриско – аграрната развиеност на двете земји. Што се однесува до прашањата кои се во надлежност на другите институции, министерот Незири им ветил на турските бизнисмени дека ќе ја запознае Владата со очекувањата и плановите на МАТТО и нејзините членки.

Претседателот на МАТТО Туна Ејуп Кахвеџи потсетил дека турските инвестиции во вкупна вредност од над 800 милиона евра придонесуваат за економски раст на земјата и намалување на невработеноста. - Инвеститорите се најдобри промотори на бизнис и инвестициската клима во една земја, а таа секогаш може да се подобрува во отворен дијалог со компаниите, рече Кахвеџи.

Министерството за економија информира дека меѓу прашањата кои биле отворени од страна на турските бизнисмени се промените во законската регулатива, примената на прописите во различни места од земјата, скратување на административните процедури за реализација на инвестициски проекти, поедноставување на постапката за добивање дозволи за времен престој и работни дозволи, поголема либерализација на трговијата, особено во делот за земјоделски и прехранбени производи...

Бизнисмените, како што е наведнео, ја поздравиле иницијативата на Владата за основање на финансиски, здравствени и туристички развојни зони.

Турција е на 8-то место како значаен трговски партнер на Македонија, при што извозот од Македонија е во вредност од 67,5 милиони, а увозот 374,1 милиони американски долари. /МИА

Датум на објава: вторник, 24 март 2015 во 11:23
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар