На оваа тема во вестите Ѓорѓи Томиќ разговараше со  Павле Бошковски  – претседател на Сојузот на пчеларските здруженија.

Тој вели дека азискиот стршлен може да се препознае по тоа што е многу поголем од домашниот, има до 7 сантиметри должина и портокалова боја на главата.

Овој инсект е многу опасен бидејќи ги напаѓа луѓето без да биде испровоциран.

Неколку пчелари се јавиле дека забележале ваков инсект кај нас.

Ако се потврди дека го има, ќе биде потребна поширока акција за заштита од смртоносниот инсект.

Повеќе во видеото.

Датум на објава: понеделник, 30 јуни 2014 во 18:40
Ѓорѓи Томиќ
Обновено во: 19:27

коментари

остави коментар
  1. Gospogo bube kade go vidovte strslenot kasde ziveete?
  2. Vo Pelince Kumanovsko,potocno vo krugot na memorijalniot centar,vo bavcata na restoranot i okolu nego gi ima vece nekolku meseci,duri ima kasnato i edno dete koe bese hitno odvezeno od personalot na restoranot vo bolnica.
  3. stotuku nacekav eden vakov strslen i za malku ke me ugrizase mene mi e mnogu strav. ve molam prevzemete nesto plisss :(