Ова откритие е значајно од повеќе причини, а пред се затоа што ја потврдува теоријата дека големите мачки потекнуваат од Азија, а не од Африка.
Пронајдените фрагменти од череп на мачка наречена Panthera blytheae се стари меѓу 4,1 и 5,95 милиони години.

До ова откритие најстарите пронајдени фосили од мачка биле тие пронајдени во Африка, чијашто старост се проценува на 3,8 милиони години.
Научници врз основа на податоци од географските шеми и споредување на ДНК на фосилите и денешните коски зинеле теорија дека големите мачки во Азија постоеле барем пред шест милиони години.

Остатоците од черепите пронајдени на Тибет може да ја докажат оваа теорија.

Panthera blytheae најверојатно не е предок на сите големи мачки, туку само на снежниот леопард, но други експерти сметаат дека ќе биде потребно прво да се најде комплетен скелет пред да се донесат заклучоци за ова.Во подсемејството на мачки – големи мачки, спаѓаат лавот, тигарот, јагуарот, леопардот, снежниот леопард и облачестиот леопард.

Датум на објава: четврток, 14 ноември 2013 во 12:35
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар