Џафери ги повика пратениците да гласаат веднаш по инцидентот со пратениците од ВМРО – ДПМНЕ и го прогласи законот за донесен со 64 гласа . Пратениците на ВМРО – ДПМНЕ бурно реагираа , но Џафери ја прогласи седницата за завршена .

Претходно пратеникот Никола Груевски се качи на говорницата кај претседателот Џафери и бараше од него да прекине со работата. Тој му ја истури чашара сом вода и го осклучи микрофонот . Се обиде и да му ја земе картичката на Џафери . По тоа Претседателот на Собранието побара обезбедување , кое го тргна Груевски и другите пратеници од ВМРО – ДПМНЕ, собрани на говорницата . 

Пратенокот Данев Драган претходно извести дека имало груба манупулација и дека немало никаква координација за време на получасовната пауза во Собранието. Тој побара почитување на деловникот за работа и свикување на Комисијата за мандатно имунитетни и деловнички прашања за да расправа дали тие имаат деловничко право да поднесат и да расправаат за амандманите за Законот за јазиците.

Џафери рече дека паузата била на барање на Илија Димовски, но ваше е правото дали ќе дојдете на координација.

Илија Димовски од ВМРО-ДПМНЕ во процедурална забелешка, рече дека ваквата мирна атмосфера во Собранието не го одложува проблемот со непочитување на деловникот и со европското знаменце.

- Мислите дека ова не се таложи и собира како проблем. Повикувам на разум. Носите закон не што Илија Димовски не го прифаќа или ВМРО-ДПМНЕ, туку закон што не го прифаќа голем дел од населението. Оваа постапка ќе донесе далекусежни последици, изјави Димевски.

На стартот од продолжението на 32. седница, претседателот на законодавниот дом Талат Џафери ја прескокна точката за законот за јазиците со која требаше да почне седницата. Наместо тоа, седницата продолжи со гласање по други точки од дневниот ред, по што Џафери објави пауза од половина час за кооринација на пратерниците за понатамошната работа на Парламентот.

Датум на објава: среда, 14 март 2018 во 16:45
www.kanal5.com.mk
Обновено во: 16:55

коментари

остави коментар