На последната владина седница разгледана е информацијата од работната група која на терен извршиле проверки што се е исполнето од обврските.

За седум дена ќе се знае правниот основ за раскинување на договорот кој ќе го утврди министерството за економија бидејќи е констатирано дека се пробиени сите рокови.

- На вчерашната владина седница усвоивме информација за степен на изграденост, која што укажува дека се исполнети условите. Конкретните информации за тоа што ќе следи понатаму ќе се знае за седум дена откако Министерството за економија ќе подготви информација, во чии рамки ќе бидат прецизно наведени условите за раскинување на овој Договор, рече Миле Бошњаковски портпарол на Владата на РМ.

Валандово Дојран и Гевгелија веќе слават победа над рудникот на смртта како што го нарекоа и прогласија дека ова е празник за иднината на нашите деца и внуци. Владиниот став останува не променет приоритет е здравјето на граѓаните. Неофицијално ќе се менуваат и законските рамки за искористување на минерални суровини за да не се случуваат нови вакви случаи.

За рудникот Иловица од струмичката котлина , владата исто така има формирано работната група која ги прави потребните анализи и кога ќе имаат конкретни информации, прашањето ќе биде ставено на владина седница.Датум на објава: среда, 14 март 2018 во 13:28
Игор Манасиевски
Обновено во: 15:00

коментари

остави коментар