ФАДН е мрежа на сметководствени податоци од земјоделските стопанства која со новиот проект во претстојните 18 месеци ќе се унапреди според новата регулатива на ЕУ. Практично ќе се подобри, како што беше речено на презентацијата, користењето на ФАДН податоците за потребите на националната земјоделска политика.

Проектот вреден 800.000 евра, е финансиран од Националната програма ИПА 2013, а ќе го се спроведува МЗШВ во партнерство со италијанското Министерство за земјоделство, прехрана и шумарство, Италијанскиот национален совет за земјоделско истражување и анализа на аграрната економија и полскиот Институт за земјоделска економија и храна.

- ФАДН е единствена база за економско-финансиски податоци од земјоделските стопанства во земјава. Нејзиниото подобрување ќе значи можност за креирање ефикасни земјоделски политики, следење на трендовите и промени во аграрниот сектор во насока на поголеми приходи од што придобивка ќе имаат земјоделците, истакна министерот за земјоделство Љупчо Николовски.

Според него, ФАДН е централен инструмент за следење на економскиот развој на земјоделството и земјоделските стопанства во земјите членки на Европската унија и затоа, едно од барањата во процесот на прилагодување на институциите кон ЕУ е воспоставувањето ваква национална мрежа за прибирање сметководствени податоци од земјоделски стопанства.

Никола Бертолини од Делегацијата на ЕУ најави промени на европските аграрни политики поради Брегзит. Како што рече, овој процес ќе влијае врз буџетот, а тоа ќе значи дека со помалку средства земјите мора да бидат поефикасни.

Амбасадорите на Италија и Полска, Карло Ромео и Јацек Мултановски, изразија задоволство што нивните земји ќе можат да ги пренесат ЕУ-искуствата во Македонија.
За македонскиот ФАДН, прибирањето сметководствени податоци почна во 2010 година со репрезентативен примерок од 300.000 земјоделски стопанства. Лани, репрезентативниот број се зголеми на 700.000, класифицирани по економска големина и тип на  производство. 

Датум на објава: среда, 14 март 2018 во 11:58
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар