Во неговата научна дејност тој беше пионер во областа на космологијата, општиот релативитет и квантната механика, автор на многубројни научни трудови во соработка со научници и научни институции ширум светот.

Особено познат по теоретското откривање на хокинговото зрачење, процес според кој црните дупки ’испаруваат’. Тој беше прв физичар кој се обиде да ги објасни физичките закони во  универзумот поврзувајќи ја космологијата со квантната механика и голем поддржувач на теоријата за мултиверзум.

Покрај неговата плодотворна научно истражувачка дејност тој исто така имаше големо влијание на поп културата, беше чест гостин во медиумите и се појавуваше со почесни улоги во Ѕвездени патеки, Симпсонови, Мутурама, Монти Пајтон и др.

Датум на објава: среда, 14 март 2018 во 09:19
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар