Прикажувањето на филмот го организираат Амбасадата на Италија, Фондот за холокаустот на Евреите од Македонија и Еврејската заедница на Република Македонија.

На проекцијата на филмот (на италијански со превод на македонски) ќе присуствуваат режисерот Луиџи Фачини, кој ја доби Сребрената лента - една од најпрестижните награди на Италијанскиот национален синдикат на филмските новинари, како и продуцентката Марина Пиперно, која е една од ретките кои успеале да избегаат за време на масовната депортација на Евреите во Рим во октомври 1943 година. Предвиден е и краток вовед од страна авторите.

Филмот, кој веќе беше прикажан по повод одбележувањето на „Денот на сеќавањето на холокаустот“, ја раскажува долгата историја на еврејската заедница во Петиљано (Италија), преку сведочење на последниот жив член на таа заедница. Нејзиното интензивно сведочење дава светло на интеграцијате меѓу христијаните и Евреите, во голема мерка изменето по воведувањето на расните закони, што довело до исклучување од заедницата, дискриминација и конечно, депортација.

Пред проекцијата на филмот ќе се обратат директорот на Фондот за холокаустот на Евреите од Македонија, Горан Садикаријо, претседателот на Еврејската заедница во Република Македонија, Берта Романо Николиќ, како и амбасадорот на Италија, Карло Ромео. 

Датум на објава: среда, 14 март 2018 во 08:42
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар