Заедничката прес конференцијата на Мичел и премиерот Зоран Заев ја следеше Гоце Михајлоски. 

Колку Вес Мичел е подготвен за изнаоѓање на решение.

-САД ги поддржуваат Македонија и Грција во напорите да најдат заедничко решение за прашањето за името. Македонија презеде големи чекори напред во ангажирањето во преговори со нејзините грчки соговорници и ова е одлична можност за доаѓање до решение. Многу е важно двете држави да продолжат со преговорите. истакна Мичел.

Премиерот Заев во однос на решавањето на спорот за името изрази задоволство што процесот е влезен во финална фаза и ја потврди јасната подготвеност за вистински дијалог.

- Кога ви е тешко се викаат пријателите. Ние со Бугарија го решивме проблемот, дај Боже да им соопштиме на нашите пријатели дека постигнавме решение и со Грција. Ќе продолжиме со преговорите, но ако има проблем повторно очекуваме помош од нашите пријатели, рече Заев на новинарско прашање во однос на можноста за помош од страна на САД.

Во видеото погледнете го целиот извештај.Датум на објава: вторник, 13 март 2018 во 15:02
Гоце Михајлоски
Обновено во: 15:29

коментари

остави коментар