Режисерот и продуцентот Џон Босвел, познат и како "Melodyshep" создал тајмлапс видео во кое само за десет минути можеме да го видиме настанувањето на универзумот од Големата експлозија до денес.
Видеото на Босвел претставува еден вид на мини документарец за формирање на универзумот. Секоја секунда во видеото претставува 22 милиони години, а додека поминува времето, Босвел ги објаснува основите на секој период од формирање на универзумот, од настанокот на првите ѕвезди, галаксии и црните дупки. 


Дури од шестата минута може да се види како настанал Сончевиот систем, додека животот на Земјата се појавува во последните секунди од видеото.
Босвел вели дека со ова видео сакал кај луѓето да се развие свеста за големината на работите и настаните кои се одигрувале милијарди години зад нас и колку луѓето се всушност мали во вселената.
Американскиот режисер епознат и по создавањето на единствените музички ремикси и проекти кои ги правел за научниците како што се Нил Деграс Тајсон или Карл Саган.
Творец е на серија аутојун песни под назив "Symphony of Science".

Датум на објава: вторник, 13 март 2018 во 14:38
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар