„Кристалот го забележавме на време и го извлековме на површината , на тој начин го зачувавме во првобитната состојба. Смарагд е тежок 1,6 кг, долг 14 а широк 7 сантиметри. Неговата боја е светлозелена, е наведено во соопштението на корпорацијата „Ростек“.

Досега најголемиот смарагд ископан во овој рудник тешел 1,2 килограми, бил ископан во деведесеттите години на минатиот век.

Бил наречен „Претседател“ во чест на тогашниот руски претседател Борис Елцин и бил проценет на 1,2 милиони долари.

Датум на објава: понеделник, 12 март 2018 во 22:55
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар