Проблемот гласи вака:
Во улицата се наоѓаат пет куќи обоени во пет различни бои. Во секоја куќа живее по еден човек од друга националност. Секој од нив пие некаков пијалак, пуши одредена марка цигари и има домашен миленик. Ниту еден од нив не пие ист вид на пијалак, не пуши ист бренд на цигари и нема ист миленик. Кој од нив за домашен миленик има риба?
Овие факти може да ви помогнат?
-Британецот живее во црвена куќа.
-Швеѓанецот има куче за миленик.
-Данецот пие чај.
-Зелената куќа е од лева страна на белата куќа.
-Сопственикот на зелената куќа пие кафе.
-Сопственикот кој пуши Пал Мал за миленици има птици.
-Сопственикот на жолтата куќа пуши Данхил.
-Човекот кој е сопственик на куќата во средина пие млеко.
-Норвежанецот живее во првата куќа.
-Човекот кој пуши Бленд живее покрај куќата чиј сопственик има мачка.
-Човекот кој има коњ живее покрај човекот кој пуши Данхил.
-Германецот пуши бредн на цигари Принц.
-Норвежанецот живее покрај плавата куќа.
-Човекот кој пуши Блендс живее покрај човекот кој пие вода.
Вака оди постапката:

Решение
-Куќа број 4
-Зелена боја
-Германец
-Бренд Принц
-Кафе
-Риба 

Датум на објава: понеделник, 12 март 2018 во 16:46
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар