Сепак, додека ги лечел пациентите тој со нив имал сексуални односи во текот на терапијата, а во една прилика имал секс и во сред ординација.

Иако повеќе обвиненија за сексуално злоставување се од почетокот на 2000-тата, докторот и понатаму ги отфрла обвиненијата.

Дисциплинската комисија во својот извештај навела дека геј пациентите мислеле дека сексот е дел од терапијата.

„Ниту еден пациент не опишал емотивен или романтичен аспект на сексуалните активности со докторот, туку мислеле дека тоа е дел од терапијата и лек против хомосексуалноста бидејќи докторот им рекол дека подобро би било да имаат секс отколку да фантазираат за него“ – се наведува во извештајот.

Лиценцата му била веднаш одземена, посебно ако се земе во предвид дека Светската здравствена организација ја отфрлила хомосексуалноста од листата на ментални заболувања уште во 1992 година, а лекувањето како опција е одамна отфрлено.

Датум на објава: понеделник, 12 март 2018 во 14:00
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар